Tarta warzywna na cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tarta warzywna na cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

162 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

200 osób wydrukowało

Pobierz pdf

404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie rozłóż na wysmarowanej olejem formie.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Zrób kilka dziurek widelcem. Pokrojone warzywa na drobne kawałki usmaż na chrupko, przypraw pieprzem.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Odczekaj kilka minut, aż warzywa wystygną. Po tym czasie ułóż je na cieście francuskim.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj śmietanę z mozzarellą, Knorr Chłopski garnek i szczyptę pieprzu Knorr.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

Polej pozostałe składniki przygotowanym sosem i zapiecz wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Piecz około 20 minut.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta warzywna na cieście francuskimTarta warzywna na cieście francuskim

Nadeszła pora na wypieki! I to nie tylko te słodkie. Wypróbuj przepis na wytrawną wersję popularnego ciasta! Tarta warzywna na cieście francuskim z pewnością zawróci Ci w głowie oraz mile połechce Twoje podniebienie. Palce lizać!

Dla kogo?

Ten przepis pokochają wszyscy, którzy uwielbiają warzywne kompozycje. Spód z ciasta francuskiego nada daniu charakter i niepowtarzalny smak. Niebo w gębie!

Na jaką okazję?

Tarta warzywna na cieście francuskim jest znakomitą propozycją zarówno na lekki obiad, kolację, jak i przekąskę w środku dnia. Potrawę można też serwować w formie poczęstunku w trakcie rozmaitych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Tarta to sposób przyrządzania dania wywodzący się z wykwintnej kuchni francuskiej. Jej specyficzną odmianą jest tak zwany quiche, czyli potrawa serwowana wyłącznie z farszem wytrawnym, który następnie zalewa się jajeczną masą. Istna Francja elegancja!

Dla urozmaicenia:

Tartę można piec na trzy sposoby:

1. Zapiekać równocześnie surowe ciasto i znajdujące się na nim nadzienie.

2. Najpierw upiec samo ciasto, a dopiero potem wypełnić je farszem.

3. Na początku wypiec ciasto i pod sam koniec tej czynności wypełnić je nadzieniem.

To takie proste!