
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
200 mililitrów
1 szczypta
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj wszystkie warzywa z przepisu. Marchewki oraz seler obierz i pokrój w cienkie słupki. Papryki umyj, wysusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie podziel na paski, mniej więcej tej samej długości. Spód oraz brzegi formy do tarty natrzyj olejem. Ciasto francuskie rozłóż w blaszce do wysokości rantów. W spodzie ciasta zrób kilka dziurek widelcem, aby pod wpływem wysokiej temperatury nie wyrosło zbyt wysokie. Włącz piekarnik, by przed włożeniem potrawy zdążył się nagrzać.

Krok 2
Pokrojone warzywa wrzuć na patelnię z niewielką ilością dobrze rozgrzanego oleju. Wszystkie jarzyny usmaż na chrupko, nie zapominając o częstym mieszaniu. Całość przypraw pieprzem.

Krok 3
Odczekaj kilka minut, aż warzywa wystygną. Po tym czasie rozłóż je równomiernie na cieście francuskim i delikatnie dociśnij łyżką.

Krok 4
W kubku lub niewielkim garnku wymieszaj śmietanę z zawartością opakowania Knorr Chłopski Garnek. Dodaj drobno pokrojoną mozzarellę oraz szczyptę pieprzu dla podkreślenia smaku.

Krok 5
Polej pozostałe składniki przygotowanym sosem i włóż formą do nagrzanego piekarnika (180°C). Potrawę piecz około 20 minut.


Dobra rada:
Tarta z warzywami na cieście francuskim smakuje jeszcze lepiej gdy jej wierzch tuż przed podaniem posypiesz odrobiną drobno siekanej pietruszki. Aby natka dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta warzywna na cieście francuskim
Nadeszła pora na wypieki! I to nie tylko te słodkie. Wypróbuj przepis na wytrawną wersję popularnego ciasta! Tarta z warzywami na cieście francuskim z pewnością zawróci Ci w głowie oraz mile połechce Twoje podniebienie. Palce lizać!
Dla kogo?
Ten przepis pokochają wszyscy wielbiciele wytrawnych wypieków, którzy doceniają warzywne kompozycje. Chrupiący spód z ciasta francuskiego nada daniu charakter oraz niepowtarzalny smak.
Na jaką okazję?
Tarta warzywna z ciasta francuskiego jest znakomitą propozycją zarówno na lekki obiad lub kolację, jak i szybką przekąskę w środku dnia. Potrawę można też serwować w formie poczęstunku w trakcie rozmaitych uroczystości.
Czy wiesz, że?
Chrupiąca i aromatyczna tarta z ciasta francuskiego z warzywami to sposób przyrządzania dania wywodzący się z wykwintnej kuchni francuskiej. Jej specyficzną odmianą jest tak zwany quiche, czyli potrawa serwowana wyłącznie z farszem wytrawnym, który następnie zalewa się jajeczną masą. Istna Francja elegancja!
Dla urozmaicenia:
Tartę można piec na trzy sposoby:
1. Zapiekać równocześnie surowe ciasto i znajdujące się na nim nadzienie.
2. Najpierw upiec samo ciasto, a dopiero potem wypełnić je farszem.
3. Na początku wypiec ciasto i pod sam koniec tej czynności wypełnić je nadzieniem.
To takie proste i smaczne! Zapraszamy do kuchni!