Tarta z warzywami na cieście francuskim – przepis | Przepisy.pl pixel

Tarta warzywna na cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
200 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wszystkie warzywa z przepisu. Marchewki oraz seler obierz i pokrój w cienkie słupki. Papryki umyj, wysusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie podziel na paski, mniej więcej tej samej długości. Spód oraz brzegi formy do tarty natrzyj olejem. Ciasto francuskie rozłóż w blaszce do wysokości rantów. W spodzie ciasta zrób kilka dziurek widelcem, aby pod wpływem wysokiej temperatury nie wyrosło zbyt wysokie. Włącz piekarnik, by przed włożeniem potrawy zdążył się nagrzać.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Pokrojone warzywa wrzuć na patelnię z niewielką ilością dobrze rozgrzanego oleju. Wszystkie jarzyny usmaż na chrupko, nie zapominając o częstym mieszaniu. Całość przypraw pieprzem.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Odczekaj kilka minut, aż warzywa wystygną. Po tym czasie rozłóż je równomiernie na cieście francuskim i delikatnie dociśnij łyżką.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

W kubku lub niewielkim garnku wymieszaj śmietanę z zawartością opakowania Knorr Chłopski Garnek. Dodaj drobno pokrojoną mozzarellę oraz szczyptę pieprzu dla podkreślenia smaku.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

Polej pozostałe składniki przygotowanym sosem i włóż formą do nagrzanego piekarnika (180°C). Potrawę piecz około 20 minut.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tarta z warzywami na cieście francuskim smakuje jeszcze lepiej gdy jej wierzch tuż przed podaniem posypiesz odrobiną drobno siekanej pietruszki. Aby natka dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta warzywna na cieście francuskimTarta warzywna na cieście francuskim

Nadeszła pora na wypieki! I to nie tylko te słodkie. Wypróbuj przepis na wytrawną wersję popularnego ciasta! Tarta z warzywami na cieście francuskim z pewnością zawróci Ci w głowie oraz mile połechce Twoje podniebienie. Palce lizać!

Dla kogo?

Ten przepis pokochają wszyscy wielbiciele wytrawnych wypieków, którzy doceniają warzywne kompozycje. Chrupiący spód z ciasta francuskiego nada daniu charakter oraz niepowtarzalny smak.

Na jaką okazję?

Tarta warzywna z ciasta francuskiego jest znakomitą propozycją zarówno na lekki obiad lub kolację, jak i szybką przekąskę w środku dnia. Potrawę można też serwować w formie poczęstunku w trakcie rozmaitych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Chrupiąca i aromatyczna tarta z ciasta francuskiego z warzywami to sposób przyrządzania dania wywodzący się z wykwintnej kuchni francuskiej. Jej specyficzną odmianą jest tak zwany quiche, czyli potrawa serwowana wyłącznie z farszem wytrawnym, który następnie zalewa się jajeczną masą. Istna Francja elegancja!

Dla urozmaicenia:

Tartę można piec na trzy sposoby:

1. Zapiekać równocześnie surowe ciasto i znajdujące się na nim nadzienie.

2. Najpierw upiec samo ciasto, a dopiero potem wypełnić je farszem.

3. Na początku wypiec ciasto i pod sam koniec tej czynności wypełnić je nadzieniem.

To takie proste i smaczne! Zapraszamy do kuchni!