Tarta warzywna na cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta warzywna na cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

185 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

536 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto francuskie rozłóż na wysmarowanej olejem formie.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Zrób kilka dziurek widelcem. Pokrojone warzywa na drobne kawałki usmaż na chrupko, przypraw pieprzem.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Odczekaj kilka minut, aż warzywa wystygną. Po tym czasie ułóż je na cieście francuskim.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj śmietanę z mozzarellą, Knorr Chłopski garnek i szczyptę pieprzu Knorr.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

Polej pozostałe składniki przygotowanym sosem i zapiecz wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Piecz około 20 minut.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta warzywna na cieście francuskimTarta warzywna na cieście francuskim

Nadeszła pora na wypieki! I to nie tylko te słodkie. Wypróbuj przepis na wytrawną wersję popularnego ciasta! Tarta warzywna na cieście francuskim z pewnością zawróci Ci w głowie oraz mile połechce Twoje podniebienie. Palce lizać!

Dla kogo?

Ten przepis pokochają wszyscy, którzy uwielbiają warzywne kompozycje. Spód z ciasta francuskiego nada daniu charakter i niepowtarzalny smak. Niebo w gębie!

Na jaką okazję?

Tarta warzywna na cieście francuskim jest znakomitą propozycją zarówno na lekki obiad, kolację, jak i przekąskę w środku dnia. Potrawę można też serwować w formie poczęstunku w trakcie rozmaitych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Tarta to sposób przyrządzania dania wywodzący się z wykwintnej kuchni francuskiej. Jej specyficzną odmianą jest tak zwany quiche, czyli potrawa serwowana wyłącznie z farszem wytrawnym, który następnie zalewa się jajeczną masą. Istna Francja elegancja!

Dla urozmaicenia:

Tartę można piec na trzy sposoby:

1. Zapiekać równocześnie surowe ciasto i znajdujące się na nim nadzienie.

2. Najpierw upiec samo ciasto, a dopiero potem wypełnić je farszem.

3. Na początku wypiec ciasto i pod sam koniec tej czynności wypełnić je nadzieniem.

To takie proste!