Tarta z warzywami na cieście francuskim – przepis | Przepisy.pl pixel

Tarta warzywna na cieście francuskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

198 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

582 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj wszystkie warzywa z przepisu. Marchewki oraz seler obierz i pokrój w cienkie słupki. Papryki umyj, wysusz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie podziel na paski, mniej więcej tej samej długości. Spód oraz brzegi formy do tarty natrzyj olejem. Ciasto francuskie rozłóż w blaszce do wysokości rantów. W spodzie ciasta zrób kilka dziurek widelcem, aby pod wpływem wysokiej temperatury nie wyrosło zbyt wysokie. Włącz piekarnik, by przed włożeniem potrawy zdążył się nagrzać.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 1

Krok 2

Pokrojone warzywa wrzuć na patelnię z niewielką ilością dobrze rozgrzanego oleju. Wszystkie jarzyny usmaż na chrupko, nie zapominając o częstym mieszaniu. Całość przypraw pieprzem.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 2

Krok 3

Odczekaj kilka minut, aż warzywa wystygną. Po tym czasie rozłóż je równomiernie na cieście francuskim i delikatnie dociśnij łyżką.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 3

Krok 4

W kubku lub niewielkim garnku wymieszaj śmietanę z zawartością opakowania Knorr Chłopski Garnek. Dodaj drobno pokrojoną mozzarellę oraz szczyptę pieprzu dla podkreślenia smaku.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 4

Krok 5

Polej pozostałe składniki przygotowanym sosem i włóż formą do nagrzanego piekarnika (180°C). Potrawę piecz około 20 minut.

Tarta warzywna na cieście francuskim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Tarta z warzywami na cieście francuskim smakuje jeszcze lepiej gdy jej wierzch tuż przed podaniem posypiesz odrobiną drobno siekanej pietruszki. Aby natka dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta warzywna na cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta warzywna na cieście francuskimTarta warzywna na cieście francuskim

Nadeszła pora na wypieki! I to nie tylko te słodkie. Wypróbuj przepis na wytrawną wersję popularnego ciasta! Tarta z warzywami na cieście francuskim z pewnością zawróci Ci w głowie oraz mile połechce Twoje podniebienie. Palce lizać!

Dla kogo?

Ten przepis pokochają wszyscy wielbiciele wytrawnych wypieków, którzy doceniają warzywne kompozycje. Chrupiący spód z ciasta francuskiego nada daniu charakter oraz niepowtarzalny smak.

Na jaką okazję?

Tarta warzywna z ciasta francuskiego jest znakomitą propozycją zarówno na lekki obiad lub kolację, jak i szybką przekąskę w środku dnia. Potrawę można też serwować w formie poczęstunku w trakcie rozmaitych uroczystości.

Czy wiesz, że?

Chrupiąca i aromatyczna tarta z ciasta francuskiego z warzywami to sposób przyrządzania dania wywodzący się z wykwintnej kuchni francuskiej. Jej specyficzną odmianą jest tak zwany quiche, czyli potrawa serwowana wyłącznie z farszem wytrawnym, który następnie zalewa się jajeczną masą. Istna Francja elegancja!

Dla urozmaicenia:

Tartę można piec na trzy sposoby:

1. Zapiekać równocześnie surowe ciasto i znajdujące się na nim nadzienie.

2. Najpierw upiec samo ciasto, a dopiero potem wypełnić je farszem.

3. Na początku wypiec ciasto i pod sam koniec tej czynności wypełnić je nadzieniem.

To takie proste i smaczne! Zapraszamy do kuchni!