Jak zrobić salami domowym sposobem?

Sprawdźcie, jak zrobić salami w prosty sposób i przy użyciu tego, co macie w swoich kuchniach. Tłumaczymy, jak zrobić prawdziwe salami z wieprzowiny.

Jak zrobić salami o idealnym smaku?

Salami dostępne w polskich sklepach powstaje nie z osła, a z mięsa wieprzowego lub z mieszanki mięs, najczęściej z wieprzowiny, jagnięciny i wołowiny. Jak zrobić salami domowym sposobem? Najłatwiejszy przepis na salami wywodzące się z kuchni włoskiej zakłada wykorzystanie mieszanki mięsa wieprzowo-wołowego, słoniny oraz przypraw, takich jak czosnek, goździki, pieprz, ostra papryka i gałka muszkatołowa. Sekretem przygotowania idealnego salami jest mocne ubicie mięsa.

Jak się robi salami w najprostszy sposób?

Jak zrobić salami włoskie? Mięso należy zmielić w maszynce, dodać przyprawy i saletrę, a następnie tablerować (wyrabiać) ok. pół godziny i odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia mieszanką mięsa z przyprawami nadziewa się jelita, wiąże je i odstawia na noc, a następnego dnia rozwiązuje, ponownie upycha i znowu wiąże, żeby na koniec odstawić w chłodne miejsce do dojrzewania na 5 dni. Po upływie tego czasu salami wędzi się zimnym dymem przez kolejne 5 dni. Idealne salami musi dojrzewać. Najlepiej, żeby proces dojrzewania trwał przynajmniej przez miesiąc, ale najszlachetniejsze gatunki tej wędliny dojrzewają nawet kilka miesięcy.

Wiecie już, jak zrobić kiełbasę salami, ale warto też wiedzieć, jak ją wykorzystać. Gotowe salami można użyć do kanapek zamiast sklepowej wędliny, do potraw jednogarnkowych, np. bigosu, ale też do zapiekanek z mięsem i pizzy.