Nduja – co to jest? Jak ją zrobić w domu?

Kuchnia kalabryjska to prawdziwy raj dla fanów intensywnych i oryginalnych smaków. Do specjałów z tego regionu należy nduja, która według badaczy już od XV wieku cieszy nasze podniebienia. Czym jest nduja? Jak przygotować ją w domu, aby wiernie przypominała kalabryjską recepturę? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania, to koniecznie zostańcie z nami i dowiedzcie się wszystkiego o nduji. Zapraszamy!

Nduja co to jest?

O specjałach kuchni kalabryjskiej można mówić naprawdę wiele, ponieważ dania z tego regionu wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem. Charakterystyczne dla tej kuchni są: ostry smak, wyrazistość i bogactwo aromatów. W potrawach nie może również zabraknąć mięsnych dodatków! Jednym z nich jest nduja, która rozsławia kalabryjską kuchnię. Znacie ten przysmak? Przychodzimy z odpowiedzią na pytanie, co to jest nduja. Pod tą nazwą kryje się włoska kiełbasa przygotowywana z tłustego mięsa wieprzowego. Nduja charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem i miękką strukturą, przez co najczęściej jest serwowana ze świeżym pieczywem. Co ciekawe, pierwsza receptura na ten przysmak powstała już w 1500 roku w Kalabrii, a dokładniej w mieście Spilinga. Nic dziwnego, że popularność nduji trwa do dziś, ponieważ jej smak i szerokie zastosowanie robią wrażenie na znawcach kuchni i miłośnikach mięs.

Nduja jak wymawiać?

Chociaż nazwa nduja nie zdradza nam zbyt wiele, to po przetłumaczeniu określenie tego mięsnego specjału nabiera większego sensu. Co oznacza? Nazwa nduja nie jest przypadkowa, ponieważ pochodzi ona od francuskiego wyrazu andouille, który oznacza kiełbasę. Wiele osób może mieć wątpliwości na temat poprawnej wymowy tego słowa. Nduja jak się czyta? Mamy dla Was dobre wieści. Całe szczęście nie musicie umieć włoskiego do perfekcji, ponieważ wymawiamy ten wyraz dokładnie tak samo, jak go piszemy. Możecie więc śmiało powiedzieć nduja i nie martwić się o kulinarne faux pas. Nduja jak czytać? Pochwalcie się pochodzeniem oraz wymową tego włoskiego specjału, a wszyscy goście będą pod wrażeniem.

Nduja – jak zrobić?

Przyrządzanie nduji to kilkuetapowy proces, który znany jest większości włoskich kucharzy. Najpierw łączymy tłuszcz i mięso wieprzowinye oraz dodajemy do nich papryczki peperoncino. Później mielimy składniki i nadziewamy je w osłonki. Tak przygotowana nduja trafia do wędzarni i jest już prawie gotowa. Na koniec wyciągamy kiełbasę z osłonek i przekładamy ją do słoików. Później pozostaje nam już tylko zjedzenie wyrazistej w smaku nduji. Najlepiej serwować ją z pieczywem lub włoskimi serami: gorgonzolą oraz caciocavallo. Koniecznie zaproście znajomych na wieczór w kalabryjskim stylu z tą kiełbasą w roli głównej.

Nasze przepisy

Nduja co to? Znacie już ten włoski przysmak, dlatego teraz dowiedzcie się, z czym go serwować. Przychodzimy z gotowymi przepisami. Spróbujecie?

Bagietka z mozzarellą i ndują to iście włoski przysmak. Idealny na śniadanie, lunch lub kolację. Możecie zabrać go ze sobą do pracy i cieszyć się smacznym posiłkiem poza domem.

Dla fanów klasyki świeży chleb na zakwasie, który doskonale skomponuje się z tą włoską kiełbasą. Ten duet nie ma sobie równych i podbije Wasze podniebienia!

Nie ma to jak grzanki neapolitańskie z dodatkiem pysznej nduji. Ten mięsny dodatek urozmaici smak całego dania. Jeśli wolicie bardziej serowe smakołyki, to koniecznie spróbujcie grzanek z serem po walijsku. Pycha! Takiej propozycji nie sposób się oprzeć.