Kindziuk – co to jest? Z jakiego mięsa się robi?

Kindziuk to jedna z najbardziej popularnych wędlin w kuchni litewskiej. Ze względu na liczne walory smakowe coraz częściej pojawia się ona również na talerzach mieszkańców całego świata. Co ciekawe, nawet Polacy przygotowują ją w swoich domach. Chcecie poznać lepiej litewskie wędliny? Zastanawiacie się, z jakiego mięsa powstaje kindziuk? Jeżeli tak, to koniecznie zostańcie z nami. Przygotowaliśmy dla Was najcenniejsze informacje na temat kindziuka. Zapraszamy!

Kindziuk – co to?

Przysmak kindziuk nie jest obcy miłośnikom mięs i wędlin. Pod tą oryginalną nazwą kryje się aromatyczna kiełbasa, która najczęściej występuje w kuchni litewskiej. Pierwsze receptury na kindziuk powstały już w XVI wieku! Zazwyczaj każda litewska rodzina mogła pochwalić się swoim autorskim przepisem na tę wędlinę. Receptura nigdy nie jest taka sama, ponieważ każdy dorzuca coś od siebie. Chociaż kindziuk cieszy się uznaniem na Litwie, to nie oznacza to, że jest on znany jedynie w tym państwie. Ta aromatyczna i pełna smaku kiełbasa zyskuje coraz większą rozpoznawalność na całym świecie. Pasjonaci wędlin przyrównują jej walory do chorizo. Z czego robi się kindziuk? Okazuje się, że ta kiełbasa kryje w środku wiele niespodzianek!

Z czego jest kindziuk?

W języku litewskim nazwa kindziuk oznacza po prostu żołądek. Czy ma to coś wspólnego ze składem wędliny? Zdecydowanie tak! Proces przygotowywania kindziuka polega na wypychaniu świńskiego żołądka poszatkowanym mięsem wieprzowym. W składzie wędliny często znajdują się również aromatyczne przyprawy, takie jak: pieprz, sól, jałowiec oraz czosnek. Później zawinięta wędlina trafia do wędzarni opalanych drewnem i spędza tam nawet 4 tygodnie! Ten długi czas przekłada się jednak na doskonałe rezultaty, ponieważ gotowy kindziuk ma niską zawartość wody, jest twardy, aromatyczny i doskonale smakuje solo lub w towarzystwie innych dań. Z czym go serwować? Przychodzimy ze sprawdzonymi propozycjami.

Kindziuk – do czego dodawać?

Zapewne spotkaliście się kiedyś ze stwierdzeniem, że w prostocie tkwi siła. W przypadku kindziuka również tak jest! Możecie serwować tę pyszną wędlinę ze świeżym pieczywem i masłem, a poczujecie pełnię smaku. Kindziuk sprawdzi się również jako dodatek do dań obiadowych. Śmiało serwujcie go do zapiekanek makaronowych lub ziemniaczanych, a potrawa zachwyci domowników smakiem. Dla fanów włoskich potraw też coś się znajdzie! Następnym razem wymieńcie salami lub chorizo w pizzy na litewską wędlinę, a uzyskacie nowe oblicze ulubionej potrawy. Macie naprawdę wiele opcji – która będzie Waszą ulubioną?

Nasze przepisy w Waszych domach

Wiecie już, co to jest kindziuk i bez problemu wykorzystacie tę wędlinę w swoich kuchniach. Poznajcie kilka gotowych przepisów z naszej strony, które ułatwią Wam gotowanie!

Sałatka z kurczakiem będzie jeszcze lepiej smakować, gdy dorzucicie do listy składników wędlinę kindziuk. Możecie zostawić dwa rodzaje mięs lub zdecydować się na jeden. To od Was zależy, jak bogata w składniki będzie sałatka.

Zapiekanka makaronowa z chorizo to idealna propozycja na obiad. Może następnym razem wymienicie wędlinę na aromatyczną kiełbasę kindziuk? Wszyscy domownicy zjedzą taki obiad z uśmiechem na twarzy.

Kindziuk z jakiego mięsa? Zazwyczaj ta wędlina powstaje z wieprzowiny, więc doskonale skomponuje się z mini pizzami, które zaserwujecie podczas imprezy z bliskimi. Powodzenia i smacznego!