
Składniki
4 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
20 sztuk
250 gramów
6 sztuk
3 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sporą część oregano drobno posiekać, wymieszać z olejem z oliwek i ostrą papryką w proszku (tu dowolność w pikantnych przyprawach).
Krok 3
Pomidorki opłukać, cebulki obrać i pokroić na cząstki, kiełbaski pokroić.
Krok 2
Pierś kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kosteczkę. Wymieszać z wcześniej przygotowanej marynacie, przykryć i odstawić na przynajmniej 30 minut.
Krok 4
Na patyczki do szaszłyków nadziewać w dowolnej kolejności pomidorki, cebulę, pokrojonego kurczaka i kiełbaskę.
Krok 5
Pozostałą marynatą posmarować całe szaszłyki. Smażyć na rozgrzanym grillu z każdej strony i od razu podawać.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej