
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
200 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora cienko kroimy i przelewamy wrzątkiem. Łączymy go z obranym i startym na tarce jabłkiem, kukurydzą i drobno posiekanymi jajkami .
Krok 2
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą i dodajemy do pora. Dodajemy pokruszoną kosteczkę, sól i pieprz do smaku.
Krok 3
Sałatkę wstawiamy do lodówki na noc, by smaki się połączyły.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka porowa
Choć smak pora naciowego jest dość pikantny, to sałatka na jego bazie zaskakuje łagodnością. Nabiera delikatności dzięki dodatkowi słodkawej kukurydzy z puszki, gotowanych jajek oraz soczystych jabłek. Pora należy sparzyć, aby warzywo stało się nieco subtelniejsze w smaku. Następnie wszystkie składniki łączy się za pomocą majonezowo-musztardowego sosu, który dodaje sałatce wyrazistości. Dołącza się do niej też często ser żółty pokrojony w kostkę oraz zielony groszek. Danie podaje się ze świeżym chlebem, szynką oraz różnego rodzaju serami. Serwuje się je w salaterce, posypane koperkiem lub ozdobione kilkoma plastrami pomidora i natką pietruszki. Chcąc uatrakcyjnić sposób jego podania, nałóż sałatkę na plaster szynki i zawiń. Jeśli zależy Ci na wersji wegetariańskiej, zrób to samo, sięgając po cienki plaster sera. Tak przyrządzone ruloniki ułóż na półmisku ozdobionym plastrami kiszonego ogórka lub karbowanej sałaty. Zapoznaj się z przepisem na sałatkę porową i przygotuj ją na kolację lub drugie śniadanie.