
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
200 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora cienko kroimy i przelewamy wrzątkiem. Łączymy go z obranym i startym na tarce jabłkiem, kukurydzą i drobno posiekanymi jajkami .
Krok 2
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą i dodajemy do pora. Dodajemy pokruszoną kosteczkę, sól i pieprz do smaku.
Krok 3
Sałatkę wstawiamy do lodówki na noc, by smaki się połączyły.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka porowa
Choć smak pora naciowego jest dość pikantny, to sałatka na jego bazie zaskakuje łagodnością. Nabiera delikatności dzięki dodatkowi słodkawej kukurydzy z puszki, gotowanych jajek oraz soczystych jabłek. Pora należy sparzyć, aby warzywo stało się nieco subtelniejsze w smaku. Następnie wszystkie składniki łączy się za pomocą majonezowo-musztardowego sosu, który dodaje sałatce wyrazistości. Dołącza się do niej też często ser żółty pokrojony w kostkę oraz zielony groszek. Danie podaje się ze świeżym chlebem, szynką oraz różnego rodzaju serami. Serwuje się je w salaterce, posypane koperkiem lub ozdobione kilkoma plastrami pomidora i natką pietruszki. Chcąc uatrakcyjnić sposób jego podania, nałóż sałatkę na plaster szynki i zawiń. Jeśli zależy Ci na wersji wegetariańskiej, zrób to samo, sięgając po cienki plaster sera. Tak przyrządzone ruloniki ułóż na półmisku ozdobionym plastrami kiszonego ogórka lub karbowanej sałaty. Zapoznaj się z przepisem na sałatkę porową i przygotuj ją na kolację lub drugie śniadanie.