Sałatka porowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka porowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

13

207 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

200 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora cienko kroimy i przelewamy wrzątkiem. Łączymy go z obranym i startym na tarce jabłkiem, kukurydzą i drobno posiekanymi jajkami .

Krok 2

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą i dodajemy do pora. Dodajemy pokruszoną kosteczkę, sól i pieprz do smaku.

Krok 3

Sałatkę wstawiamy do lodówki na noc, by smaki się połączyły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka porowaSałatka porowa

Choć smak pora naciowego jest dość pikantny, to sałatka na jego bazie zaskakuje łagodnością. Nabiera delikatności dzięki dodatkowi słodkawej kukurydzy z puszki, gotowanych jajek oraz soczystych jabłek. Pora należy sparzyć, aby warzywo stało się nieco subtelniejsze w smaku. Następnie wszystkie składniki łączy się za pomocą majonezowo-musztardowego sosu, który dodaje sałatce wyrazistości. Dołącza się do niej też często ser żółty pokrojony w kostkę oraz zielony groszek. Danie podaje się ze świeżym chlebem, szynką oraz różnego rodzaju serami. Serwuje się je w salaterce, posypane koperkiem lub ozdobione kilkoma plastrami pomidora i natką pietruszki. Chcąc uatrakcyjnić sposób jego podania, nałóż sałatkę na plaster szynki i zawiń. Jeśli zależy Ci na wersji wegetariańskiej, zrób to samo, sięgając po cienki plaster sera. Tak przyrządzone ruloniki ułóż na półmisku ozdobionym plastrami kiszonego ogórka lub karbowanej sałaty. Zapoznaj się z przepisem na sałatkę porową i przygotuj ją na kolację lub drugie śniadanie.