Sałatka porowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka porowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

14

heart
224 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

477 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

200 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora cienko kroimy i przelewamy wrzątkiem. Łączymy go z obranym i startym na tarce jabłkiem, kukurydzą i drobno posiekanymi jajkami .

Krok 2

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą i dodajemy do pora. Dodajemy pokruszoną kosteczkę, sól i pieprz do smaku.

Krok 3

Sałatkę wstawiamy do lodówki na noc, by smaki się połączyły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka porowaSałatka porowa

Choć smak pora naciowego jest dość pikantny, to sałatka na jego bazie zaskakuje łagodnością. Nabiera delikatności dzięki dodatkowi słodkawej kukurydzy z puszki, gotowanych jajek oraz soczystych jabłek. Pora należy sparzyć, aby warzywo stało się nieco subtelniejsze w smaku. Następnie wszystkie składniki łączy się za pomocą majonezowo-musztardowego sosu, który dodaje sałatce wyrazistości. Dołącza się do niej też często ser żółty pokrojony w kostkę oraz zielony groszek. Danie podaje się ze świeżym chlebem, szynką oraz różnego rodzaju serami. Serwuje się je w salaterce, posypane koperkiem lub ozdobione kilkoma plastrami pomidora i natką pietruszki. Chcąc uatrakcyjnić sposób jego podania, nałóż sałatkę na plaster szynki i zawiń. Jeśli zależy Ci na wersji wegetariańskiej, zrób to samo, sięgając po cienki plaster sera. Tak przyrządzone ruloniki ułóż na półmisku ozdobionym plastrami kiszonego ogórka lub karbowanej sałaty. Zapoznaj się z przepisem na sałatkę porową i przygotuj ją na kolację lub drugie śniadanie.