Sałatka porowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka porowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

14

heart
224 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

477 osób wydrukowało

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

200 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora cienko kroimy i przelewamy wrzątkiem. Łączymy go z obranym i startym na tarce jabłkiem, kukurydzą i drobno posiekanymi jajkami .

Krok 2

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą i dodajemy do pora. Dodajemy pokruszoną kosteczkę, sól i pieprz do smaku.

Krok 3

Sałatkę wstawiamy do lodówki na noc, by smaki się połączyły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka porowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka porowaSałatka porowa

Choć smak pora naciowego jest dość pikantny, to sałatka na jego bazie zaskakuje łagodnością. Nabiera delikatności dzięki dodatkowi słodkawej kukurydzy z puszki, gotowanych jajek oraz soczystych jabłek. Pora należy sparzyć, aby warzywo stało się nieco subtelniejsze w smaku. Następnie wszystkie składniki łączy się za pomocą majonezowo-musztardowego sosu, który dodaje sałatce wyrazistości. Dołącza się do niej też często ser żółty pokrojony w kostkę oraz zielony groszek. Danie podaje się ze świeżym chlebem, szynką oraz różnego rodzaju serami. Serwuje się je w salaterce, posypane koperkiem lub ozdobione kilkoma plastrami pomidora i natką pietruszki. Chcąc uatrakcyjnić sposób jego podania, nałóż sałatkę na plaster szynki i zawiń. Jeśli zależy Ci na wersji wegetariańskiej, zrób to samo, sięgając po cienki plaster sera. Tak przyrządzone ruloniki ułóż na półmisku ozdobionym plastrami kiszonego ogórka lub karbowanej sałaty. Zapoznaj się z przepisem na sałatkę porową i przygotuj ją na kolację lub drugie śniadanie.