Warkocz z polędwiczek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warkocz z polędwiczek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

367 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

398 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

200 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

3 plastry

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę umyj, osusz, oczyść z błon i przerostów tłuszczu przekrój wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Zacznij od grubszej strony. Olej pomieszaj z przyprawą do mięsa wieprzowego a następnie nacięte mięso pomieszaj z marynatą. Przyprawa do mięsa nada mięsu odpowiedniego aromatu oraz sprawi że mięso będzie soczyste.

Warkocz z polędwiczek - Krok 1

Krok 2

Mięso ułóż na desce na każdą „odnogę” polędwiczki nałóż plaster boczku, sera na oraz szczypior z dymki. Mięso zapleć w warkocz spinając wykałaczką ostatni element. Warkocz obsmaż na patelni z obu stron. Po usmażeniu przełóż na bok.

Warkocz z polędwiczek - Krok 2

Krok 3

Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę dymkę razem z pozostałym posiekanym szczypiorem. Gdy cebula będzie szklista, wrzuć umyte i przekrojone na mniejsze kawałki kurki, smaż chwilę, dodaj wino. Całość gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj wtedy śmietanę, sos zagotuj i dopraw do smaku.

Warkocz z polędwiczek - Krok 3

Krok 4

Na patelnię włóż na powrót mięso, całość przykryj i duś w sosie przez około 15 minut. W razie potrzeby rozcieńcz sos dodając kilka łyżek wody. Podawaj na sosie kurkowym np. z kaszą.

Warkocz z polędwiczek - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Warzywa lub boczek możesz zastąpić serem, który jest sprzedawany jako przekąska w formie długich pasków.

7

Opinie o przepisie

  • GN

    GN , 27.09.2021

    Wyszło wspaniałe! Jedynie dodałam więcej kurek, uwielbiam je i dla mnie było by za mało. Dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Nowakowski

    Radosław Nowakowski , 13.10.2016

    osobiście nie polecam. Z tych składników można ugotować coś o wiele lepszego. Danie smakowało bardzo jednorodnie. Jeśli ktoś już się zdecyduję, to polecam z frytkami, jak kebab.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • piotr leja

    piotr leja , 16.09.2016

    ok.!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Bear

    Piotr Bear , 03.09.2016

    apetycznie raczej to nie wygląda........Ale pewnie smakuje :-)..........Nie postarali się ze zdjęciem :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Baginska

    Regina Baginska , 03.09.2016

    Moga byc mrozone (Kaufland -lodowki zamrazarki)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogda Bozena

    Bogda Bozena , 02.09.2016

    Tez bym chciala... Ale nie mam kurek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Twardokęs

    Agnieszka Twardokęs , 02.09.2016

    Jadłam. ... pychotka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warkocz z polędwiczek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warkocz z polędwiczekWarkocz z polędwiczek

Spróbuj polędwiczek wieprzowych w nieco innej odsłonie. Części mięsa splecione w formie warkocza prezentują się bardzo dobrze, a dzięki wielu dodatkom, całość tworzy smaczne i różnorodnie danie. Wybierz odpowiedni kawałek polędwicy – taki, z którego da się łatwo wydzielić trzy podłużne części. Przypraw mięso i pokrój na trzy połączone ze sobą kawałki. Na każdym z nich ułóż szczypior, cienki kawałek wędzonego sera oraz plaster wędzonego boczku. Zapleć kawałki mięsa, spinając ich koniec drewnianą wykałaczką, a następnie podsmaż je delikatnie i odłóż na bok. Przygotuj sos, w którym następnie udusisz polędwiczkę. Usmaż cebulę wraz z kurkami, dodaj wino, a na końcu śmietanę. Kurki możesz zamienić na inne, dowolne grzyby. Do wieprzowiny pasować będą także borowiki albo pieczarki. Kiedy sos będzie gotowy, włóż do niego mięso i duś do miękkości. Podczas duszenia polewaj wierzch warkocza sosem. Tak przygotowaną polędwiczkę serwuj z kaszą – dobrze sprawdzi się gryczana albo jęczmienna perłowa. Wypróbuj przepis na warkocz z polędwiczek w kurkowym sosie.