
Składniki
3 łyżki
2 sztuki
1 szklanka
200 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
3 plastry
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę umyj, osusz, oczyść z błon i przerostów tłuszczu przekrój wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca. Zacznij od grubszej strony. Olej pomieszaj z przyprawą do mięsa wieprzowego a następnie nacięte mięso pomieszaj z marynatą. Przyprawa do mięsa nada mięsu odpowiedniego aromatu oraz sprawi że mięso będzie soczyste.

Krok 2
Mięso ułóż na desce na każdą „odnogę” polędwiczki nałóż plaster boczku, sera na oraz szczypior z dymki. Mięso zapleć w warkocz spinając wykałaczką ostatni element. Warkocz obsmaż na patelni z obu stron. Po usmażeniu przełóż na bok.

Krok 3
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę dymkę razem z pozostałym posiekanym szczypiorem. Gdy cebula będzie szklista, wrzuć umyte i przekrojone na mniejsze kawałki kurki, smaż chwilę, dodaj wino. Całość gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj wtedy śmietanę, sos zagotuj i dopraw do smaku.

Krok 4
Na patelnię włóż na powrót mięso, całość przykryj i duś w sosie przez około 15 minut. W razie potrzeby rozcieńcz sos dodając kilka łyżek wody. Podawaj na sosie kurkowym np. z kaszą.


Dobra rada:
Warzywa lub boczek możesz zastąpić serem, który jest sprzedawany jako przekąska w formie długich pasków.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warkocz z polędwiczek
Spróbuj polędwiczek wieprzowych w nieco innej odsłonie. Części mięsa splecione w formie warkocza prezentują się bardzo dobrze, a dzięki wielu dodatkom, całość tworzy smaczne i różnorodnie danie. Wybierz odpowiedni kawałek polędwicy – taki, z którego da się łatwo wydzielić trzy podłużne części. Przypraw mięso i pokrój na trzy połączone ze sobą kawałki. Na każdym z nich ułóż szczypior, cienki kawałek wędzonego sera oraz plaster wędzonego boczku. Zapleć kawałki mięsa, spinając ich koniec drewnianą wykałaczką, a następnie podsmaż je delikatnie i odłóż na bok. Przygotuj sos, w którym następnie udusisz polędwiczkę. Usmaż cebulę wraz z kurkami, dodaj wino, a na końcu śmietanę. Kurki możesz zamienić na inne, dowolne grzyby. Do wieprzowiny pasować będą także borowiki albo pieczarki. Kiedy sos będzie gotowy, włóż do niego mięso i duś do miękkości. Podczas duszenia polewaj wierzch warkocza sosem. Tak przygotowaną polędwiczkę serwuj z kaszą – dobrze sprawdzi się gryczana albo jęczmienna perłowa. Wypróbuj przepis na warkocz z polędwiczek w kurkowym sosie.