
Składniki
100 mililitrów
400 gramów
3 łyżki
10 sztuk
150 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój w cienkie paski. Sałaty umyj, osusz i porwij.

Krok 2
Pomidorki pokrój w ćwiartki. Pomarańczę obierz i pokrój w mniejsze cząstki.

Krok 3
Sok pomarańczowy wymieszaj z oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4
Wymieszaj składniki, skrop całość sosem i podawaj. Taka słodka sałatka doskonale smakuje w połączeniu z pieczonym lub grillowanym kurczakiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z szynką i pomarańczą
Prosta, szybka i zniewalająco pyszna. Wystarczy parę chwil, a oryginalna sałatka z szynką i pomarańczą trafi na twój stół. Przygotuj mix sałat, słodkie pomidorki cherry i ulubioną szynkę. Nie może zabraknąć także gwoździa programu, a więc pomarańczy. Teraz pora na mięsny akcent. Wiele osób ma problem z wyborem odpowiedniej wędliny do sałatek. Najlepiej, jeżeli wybierzesz popularniejszą i sprawdzoną szynkę konserwową. A przygotowanie sałatki? Nie ma nic prostszego – sałatę podziel na mniejsze kawałki, a szynkę pokrój w cienkie paski. Jeszcze tylko ćwiartki pomidorków, kawałki pomarańczy obrane z błon i gotowe. Aby jeszcze bardziej podkreślić owocowy smak dania, do sosu sałatkowego dodaj sok pomarańczowy. Sałatka z szynką i pomarańczą to wymarzony składnik menu na przyjęcie np. urodzinowe czy imieninowe.