Sałatka z szynką i pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z szynką i pomarańczą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

400 gramów

3 łyżki

10 sztuk

150 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę pokrój w cienkie paski. Sałaty umyj, osusz i porwij.

Sałatka z szynką i pomarańczą  - Krok 1

Krok 2

Pomidorki pokrój w ćwiartki. Pomarańczę obierz i pokrój w mniejsze cząstki.

Sałatka z szynką i pomarańczą  - Krok 2

Krok 3

Sok pomarańczowy wymieszaj z oliwą i sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka z szynką i pomarańczą  - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj składniki, skrop całość sosem i podawaj. Taka słodka sałatka doskonale smakuje w połączeniu z pieczonym lub grillowanym kurczakiem.

Sałatka z szynką i pomarańczą  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z szynką i pomarańczą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z szynką i pomarańczą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z szynką i pomarańczą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z szynką i pomarańczą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z szynką i pomarańczą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z szynką i pomarańczą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z szynką i pomarańczą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z szynką i pomarańczą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z szynką i pomarańczą Sałatka z szynką i pomarańczą

Prosta, szybka i zniewalająco pyszna. Wystarczy parę chwil, a oryginalna sałatka z szynką i pomarańczą trafi na twój stół. Przygotuj mix sałat, słodkie pomidorki cherry i ulubioną szynkę. Nie może zabraknąć także gwoździa programu, a więc pomarańczy. Teraz pora na mięsny akcent. Wiele osób ma problem z wyborem odpowiedniej wędliny do sałatek. Najlepiej, jeżeli wybierzesz popularniejszą i sprawdzoną szynkę konserwową. A przygotowanie sałatki? Nie ma nic prostszego – sałatę podziel na mniejsze kawałki, a szynkę pokrój w cienkie paski. Jeszcze tylko ćwiartki pomidorków, kawałki pomarańczy obrane z błon i gotowe. Aby jeszcze bardziej podkreślić owocowy smak dania, do sosu sałatkowego dodaj sok pomarańczowy. Sałatka z szynką i pomarańczą to wymarzony składnik menu na przyjęcie np. urodzinowe czy imieninowe.