Krokiety z jajkami i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z jajkami i grzybami

Autor: Agnieszka Borys

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

4 łyżki

3 szklanki

1 szczypta

3 szklanki

1 łyżka

1 pęczek

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

300 gramów

20 gramów

6 sztuk

40 gramów

2 łyżki

2 łyżki

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Naleśniki / 10-12 placków(zależy od patelni): 1. Mleko, przesianą mąkę, jaja ubić. 2. Dodać olej i ciepłą wodę, szczyptę soli. Odstawić na 20 minut. 3. Smażyć naleśniki.

Krok 2

Sos koperkowy: 1. Wodę zagotować z kostkami, dodać masło. 2. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. 3. Śmietanę wymieszać z przesianą mąką. 4. Wlać do śmietany część zagotowanego wywaru, wymieszać, wlać do reszty wywaru i zagotować. 5. Wsypać posiekany koperek oraz doprawić do smaku.

Krok 3

Farsz : 1. Jaja ugotować. 2. Grzyby usmażyć wraz z cebulą. 3. Ser starkować. 4. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Grzyby, cebulę, jaja, ser, posiekaną pietruszkę (część zostawić do dekoracji) przepuścić przez maszynkę. Dodać śmietanę, majonez, przyprawy do smaku i wymieszać.

Krok 4

Na koniec: Każdy naleśnik smarować nadzieniem, zwijać w rulon zamknięty. Namoczyć w cieście naleśnikowym, obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron. Podawać z sosem koperkowym i udekorować pietruszką.

Agnieszka Borys

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z jajkami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej