Lekkie muffiny orzechowe na maślance przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffiny orzechowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

100 gramów

50 gramów

300 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

50 mililitrów

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, do momentu kiedy skórka zacznie pękać.

Krok 2

Wyjmij i wrzuć do papierowej torby, obetrzyj ze skórki, a następnie pokrusz.

Krok 3

Foremki na muffinki wysmaruj oliwą.

Krok 4

Do mąki wsyp cukier, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj.

Krok 5

Jaja roztrzep i dodaj do nich maślankę oraz olej z pestek winogron.

Krok 6

Do jaj z maślanką dodaj mąkę z cukrem oraz orzechy, szybko wymieszaj. Nie wyrabiaj!

Krok 7

Ciasto przelej do foremek i wstaw na piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25 minut.

Krok 8

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej