Lekkie muffiny orzechowe na maślance przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffiny orzechowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

100 gramów

50 gramów

300 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

50 mililitrów

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, do momentu kiedy skórka zacznie pękać.

Krok 2

Wyjmij i wrzuć do papierowej torby, obetrzyj ze skórki, a następnie pokrusz.

Krok 3

Foremki na muffinki wysmaruj oliwą.

Krok 4

Do mąki wsyp cukier, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj.

Krok 5

Jaja roztrzep i dodaj do nich maślankę oraz olej z pestek winogron.

Krok 6

Do jaj z maślanką dodaj mąkę z cukrem oraz orzechy, szybko wymieszaj. Nie wyrabiaj!

Krok 7

Ciasto przelej do foremek i wstaw na piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25 minut.

Krok 8

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Lody w pucharku "Ambrozja"
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej