
Składniki
2 sztuki
null
100 gramów
50 gramów
300 gramów
2 łyżeczki
100 gramów
50 mililitrów
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, do momentu kiedy skórka zacznie pękać.
Krok 2
Wyjmij i wrzuć do papierowej torby, obetrzyj ze skórki, a następnie pokrusz.
Krok 3
Foremki na muffinki wysmaruj oliwą.
Krok 4
Do mąki wsyp cukier, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj.
Krok 5
Jaja roztrzep i dodaj do nich maślankę oraz olej z pestek winogron.
Krok 6
Do jaj z maślanką dodaj mąkę z cukrem oraz orzechy, szybko wymieszaj. Nie wyrabiaj!
Krok 7
Ciasto przelej do foremek i wstaw na piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25 minut.
Krok 8
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut i podawaj.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej