
Składniki
2 sztuki
null
100 gramów
50 gramów
300 gramów
2 łyżeczki
100 gramów
50 mililitrów
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Orzechy włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, do momentu kiedy skórka zacznie pękać.
Krok 2
Wyjmij i wrzuć do papierowej torby, obetrzyj ze skórki, a następnie pokrusz.
Krok 3
Foremki na muffinki wysmaruj oliwą.
Krok 4
Do mąki wsyp cukier, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj.
Krok 5
Jaja roztrzep i dodaj do nich maślankę oraz olej z pestek winogron.
Krok 6
Do jaj z maślanką dodaj mąkę z cukrem oraz orzechy, szybko wymieszaj. Nie wyrabiaj!
Krok 7
Ciasto przelej do foremek i wstaw na piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25 minut.
Krok 8
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut i podawaj.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej