Lekkie muffiny orzechowe na maślance przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffiny orzechowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

100 gramów

50 gramów

300 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

50 mililitrów

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, do momentu kiedy skórka zacznie pękać.

Krok 2

Wyjmij i wrzuć do papierowej torby, obetrzyj ze skórki, a następnie pokrusz.

Krok 3

Foremki na muffinki wysmaruj oliwą.

Krok 4

Do mąki wsyp cukier, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj.

Krok 5

Jaja roztrzep i dodaj do nich maślankę oraz olej z pestek winogron.

Krok 6

Do jaj z maślanką dodaj mąkę z cukrem oraz orzechy, szybko wymieszaj. Nie wyrabiaj!

Krok 7

Ciasto przelej do foremek i wstaw na piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25 minut.

Krok 8

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej