Lekkie muffiny orzechowe na maślance przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muffiny orzechowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

100 gramów

50 gramów

300 gramów

2 łyżeczki

100 gramów

50 mililitrów

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Orzechy włóż do nagrzanego piekarnika i piecz, do momentu kiedy skórka zacznie pękać.

Krok 2

Wyjmij i wrzuć do papierowej torby, obetrzyj ze skórki, a następnie pokrusz.

Krok 3

Foremki na muffinki wysmaruj oliwą.

Krok 4

Do mąki wsyp cukier, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj.

Krok 5

Jaja roztrzep i dodaj do nich maślankę oraz olej z pestek winogron.

Krok 6

Do jaj z maślanką dodaj mąkę z cukrem oraz orzechy, szybko wymieszaj. Nie wyrabiaj!

Krok 7

Ciasto przelej do foremek i wstaw na piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 25 minut.

Krok 8

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muffiny orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej