
Składniki
2 sztuki
4 szklanki
na ciasto:
0.75 łyżeczki
0.6 szklanki
1 szklanka
1 szklanka
0.5 łyżeczki
10 dekagramów
4 łyżeczki
1 łyżeczka
1 kilogram
300 mililitrów
0.25 szklanki
0.25 łyżeczki
0.25 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw zrób ciasto - wymieszaj dokładnie razem cukier (bez jednej łyżki), proszek do pieczenia, mąkę, sól, sodę, masło oraz cynamon.
Krok 2
Ubij jajka i odłóż jedną łyżeczkę a resztę zmieszaj z jogurtem i dodaj do ciasta.
Krok 3
Zagnieć ciasto a następnie rozwałkuj tak żeby miało grubość około jednego centymetra. Wytnij z niego koła.
Krok 4
Rozłóż ciastka na papierze do pieczenia i posmaruj je odłożonym jajkiem a potem posyp pozostałym cukrem. Piecz do uzyskania złotego koloru w temperaturze 200 stopni (około 20 minut) a potem ostudź.
Krok 5
Wypestkowane brzoskwinie pokrój na plastry. Zmieszaj cukier ze szklanką wody, zagotuj i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Powstały syrop wlej do brzoskwiń i poczekaj aż ostygnie.
Krok 6
Przygotuj żelatynę według przepisu na opakowaniu. Ubij śmietanę i zmieszaj cukrem pudrem a potem powoli dodawaj żelatynę.
Krok 7
Przekrój ciastka w poprzek i przełóż je bitą śmietaną, malinami oraz plastrami brzoskwiń. Następnie polej je syropem brzoskwiniowym i oprósz cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

























