
Składniki
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
0.6 szklanki
1 szklanka
4 łyżki
2 łyżeczki
200 gramów
2 łyżki
200 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Porto rozlej do dwóch rondelku. Do jednego dorzuć żurawinę. Pigwy obierz, wypestkuj, pokrój w kostkę i dodaj drugiego.
Krok 2
Gotuj, tak by prawie cały alkohol odparował z rondelków.
Krok 3
Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól.
Krok 4
Dolej mleko oraz 2 łyżki stopionego masła. Mieszaj, do momentu gdy otrzymasz gładkie ciasto.
Krok 5
Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj.
Krok 6
Formę posmaruj pozostałym masłem, wlej ciasto i poukładaj na nim kawałki pigwy.
Krok 7
Piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej