Kebab z mięsa i bakłażana - przepis na szaszłyki | Przepisy.pl pixel

Kebab z mięsa i bakłażana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

6 sztuk

2 łyżki

60 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

450 gramów

360 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i bakłażana pokrój na 24 kawałki.

Krok 2

Papryczkę chili posiekaj, szalotki przekrój na ćwiartki, czosnek rozetrzyj, a natkę i tymianek posiekaj.

Krok 3

8 szpadek do szaszłyków namocz w wodzie. Na każdą nałóż 3 kawałki mięsa, bakłażana oraz cebuli.

Krok 4

Do oliwy dodaj tymianek, natkę, sok z pomarańczy, czosnek, chili, pieprz i sól i wszystko wymieszaj.

Krok 5

Szaszłyki umieść w marynacie i zostaw na noc.

Krok 6

Upiecz je na grillu.

Krok 7

Podawaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kebab z mięsa i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kebab z mięsa i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kebab z mięsa i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kebab z mięsa i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kebab z mięsa i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kebab z mięsa i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kebab z mięsa i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kebab z mięsa i bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej