Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

7

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior ugotować w wodzie na pół twardo. odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Następnie podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone, wsypać zawartość saszetki z Fix Gyros, wymieszać. Dodać cebule i czosnek, paprykę oraz posiekaną bazylię, sol, pieprz do smaku. Smażyć razem kilka minut,aż mięso będzie przysmażone. Można podlać wodą żeby uzyskać więcej sosu.

Krok 3

Do naczynia żaroodpornego wlać 1/2 sosu mięsnego, na to ułożyć różyczki kalafiora, polać pozostałym sosem.

Krok 4

Saszetkę z sosem z fixa wymieszać z keczupem i majonezem. Wierzch zapiekanki posmarować sosem i wszystko posypać startym serem. Piec do zrumienienia i stopienia się sera w 180st ok 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej