Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

7

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

50 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior ugotować w wodzie na pół twardo. odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Następnie podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę.

Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone, wsypać zawartość saszetki z Fix Gyros, wymieszać. Dodać cebule i czosnek, paprykę oraz posiekaną bazylię, sol, pieprz do smaku. Smażyć razem kilka minut,aż mięso będzie przysmażone. Można podlać wodą żeby uzyskać więcej sosu.

Krok 3

Do naczynia żaroodpornego wlać 1/2 sosu mięsnego, na to ułożyć różyczki kalafiora, polać pozostałym sosem.

Krok 4

Saszetkę z sosem z fixa wymieszać z keczupem i majonezem. Wierzch zapiekanki posmarować sosem i wszystko posypać startym serem. Piec do zrumienienia i stopienia się sera w 180st ok 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kalafiorem o smaku gyros - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej