Liście cytryny w cieście przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Liście cytryny w cieście

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 łyżka

1 szczypta

3 sztuki

250 gramów

4 sztuki

1 szczypta

20 mililitrów

1 łyżka

450 mililitrów

25 sztuk

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Olej rozgrzej do 100 stopni. Wrzuć łodygi trawy cytrynowej. Po 5 minutach wyjmij.

Krok 2

Z białek ubij sztywną pianę.

Krok 3

Dodaj mąkę, drożdże, cukry, cynamon, likier, żółtka, mleko, maślankę i wymieszaj.

Krok 4

Do ciasta dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj.

Krok 5

Podgrzej olej do 175 stopni. Liście cytryny zanurzaj w cieście i smaż w oleju do momentu, gdy będą złocisto-brązowe.

Krok 6

Odsącz. Posyp cukrem zwykłym i palmowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Liście cytryny w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej