
Składniki
1 litr
1 łyżka
1 szczypta
3 sztuki
250 gramów
4 sztuki
1 szczypta
20 mililitrów
1 łyżka
450 mililitrów
25 sztuk
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Olej rozgrzej do 100 stopni. Wrzuć łodygi trawy cytrynowej. Po 5 minutach wyjmij.
Krok 2
Z białek ubij sztywną pianę.
Krok 3
Dodaj mąkę, drożdże, cukry, cynamon, likier, żółtka, mleko, maślankę i wymieszaj.
Krok 4
Do ciasta dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj.
Krok 5
Podgrzej olej do 175 stopni. Liście cytryny zanurzaj w cieście i smaż w oleju do momentu, gdy będą złocisto-brązowe.
Krok 6
Odsącz. Posyp cukrem zwykłym i palmowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej