
Składniki
1 litr
1 łyżka
1 szczypta
3 sztuki
250 gramów
4 sztuki
1 szczypta
20 mililitrów
1 łyżka
450 mililitrów
25 sztuk
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Olej rozgrzej do 100 stopni. Wrzuć łodygi trawy cytrynowej. Po 5 minutach wyjmij.
Krok 2
Z białek ubij sztywną pianę.
Krok 3
Dodaj mąkę, drożdże, cukry, cynamon, likier, żółtka, mleko, maślankę i wymieszaj.
Krok 4
Do ciasta dodaj ubite białka i ostrożnie wymieszaj.
Krok 5
Podgrzej olej do 175 stopni. Liście cytryny zanurzaj w cieście i smaż w oleju do momentu, gdy będą złocisto-brązowe.
Krok 6
Odsącz. Posyp cukrem zwykłym i palmowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej















