
Składniki
1 sztuka
125 mililitrów
250 gramów
1 szklanka
2 sztuki
1 szklanka
400 gramów
1 litr
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śmietanę wymieszać z tartą bułką. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Dodać mielone mięso, jajko, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Masę mięsną w razie potrzeby doprawić do smaku.
Krok 2
Oczyszczone grzyby obłożyć masą mięsną, uformować kotleciki i panierować w mące, wymieszanym jajku i tartej bułce, po czym odstawić na chwilę.
Krok 3
Kotleciki włożyć do około 2 cm warstwy oleju lub innego rozgrzanego tłuszczu tak, by luźno pływały jeden obok drugiego i usmażyć na złoty kolor. Można też przyrządzać we frytkownicy, mielone kotleciki są wtedy soczyste, mają złotą, chrupiącą skórkę i smakują wyśmienicie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej