PRZEPISY.PL
Mielone kotleciki nadziewane pieczarkami - autor: unimen

Mielone kotleciki nadziewane pieczarkami

  • 45
  • 4
  • Łatwe
  • 0
3
osoby dodały do Mniamlisty
3
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • mięso mielone400 g
  • jajka2 szt
  • cebula1 szt
  • czosnek - ząbki1 szt
  • śmietana125 ml
  • pieczarki250 g
  • olej (do smażenia)1 l
  • sól , pieprz czarny mielony , pieprz ziolowy do smaku1 szczypta
  • mąka1 szklanka
  • bułka tarta1 szklanka
  • Krok 1

    Śmietanę wymieszać z tartą bułką. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Dodać mielone mięso, jajko, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić. Masę mięsną w razie potrzeby doprawić do smaku.
  • Krok 2

    Oczyszczone grzyby obłożyć masą mięsną, uformować kotleciki i panierować w mące, wymieszanym jajku i tartej bułce, po czym odstawić na chwilę.
  • Krok 3

    Kotleciki włożyć do około 2 cm warstwy oleju lub innego rozgrzanego tłuszczu tak, by luźno pływały jeden obok drugiego i usmażyć na złoty kolor. Można też przyrządzać we frytkownicy, mielone kotleciki są wtedy soczyste, mają złotą, chrupiącą skórkę i smakują wyśmienicie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

181
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
153
osoby dodały do Mniamlisty
15''
4
Średnie
133
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Średnie
157
osób dodało do Mniamlisty
15''
4
Łatwe