
Składniki
1.5 szklanki
4 szklanki
8 łyżek
3 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż zmiel w młynku, przełóż do miski.
Krok 2
Dodaj migdały, cynamon i skórkę limonki. Dolej 3 szklanki ciepłej wody, przykryj i zostaw na noc.
Krok 3
Następnego dnia napój przelej do blendera i wszystko dokładnie zmiksuj, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 4
Dodaj 2 szklanki zimnej wody i ponownie zmiksuj. Napój powoli odcedź przez sitko wyłożone 3 warstwami gazy.
Krok 5
Przelej do dzbanka i dolej 2 pozostałe szklanki wody, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 6
Do smaku dodaj cukier i ekstrakt wanilii. Przykryj i wstaw do lodówki do schłodzenia. Podaj z lodem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej