Składniki
1.5 szklanki
4 szklanki
8 łyżek
3 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż zmiel w młynku, przełóż do miski.
Krok 2
Dodaj migdały, cynamon i skórkę limonki. Dolej 3 szklanki ciepłej wody, przykryj i zostaw na noc.
Krok 3
Następnego dnia napój przelej do blendera i wszystko dokładnie zmiksuj, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 4
Dodaj 2 szklanki zimnej wody i ponownie zmiksuj. Napój powoli odcedź przez sitko wyłożone 3 warstwami gazy.
Krok 5
Przelej do dzbanka i dolej 2 pozostałe szklanki wody, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 6
Do smaku dodaj cukier i ekstrakt wanilii. Przykryj i wstaw do lodówki do schłodzenia. Podaj z lodem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej