Horchata przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Horchata

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

4 szklanki

8 łyżek

3 szklanki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż zmiel w młynku, przełóż do miski.

Krok 2

Dodaj migdały, cynamon i skórkę limonki. Dolej 3 szklanki ciepłej wody, przykryj i zostaw na noc.

Krok 3

Następnego dnia napój przelej do blendera i wszystko dokładnie zmiksuj, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 4

Dodaj 2 szklanki zimnej wody i ponownie zmiksuj. Napój powoli odcedź przez sitko wyłożone 3 warstwami gazy.

Krok 5

Przelej do dzbanka i dolej 2 pozostałe szklanki wody, mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 6

Do smaku dodaj cukier i ekstrakt wanilii. Przykryj i wstaw do lodówki do schłodzenia. Podaj z lodem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Horchata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Horchata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Horchata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Horchata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Horchata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Horchata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Horchata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Horchata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej