Składniki
null szczypt
3 sztuki
300 gramów
null
4 łyżki
1.5 szklanki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z jajkami.
Krok 2
Następnie dodaj maślankę rozmieszaną dokładnie z wodą i solą i połącz wszystko w gęste ciasto.
Krok 3
Na żeliwnej patelni rozgrzej masło i nałóż tyle ciasta aby powstał naleśnik wielkości dłoni. Smaż przez 3 minuty z obydwu stron uzyskać złoty kolor.
Krok 4
Powtarzaj tą czynność aż wyczerpiesz ciasto. Gotowe naleśniki trzymaj w cieple.
Krok 5
Do jedzenia możesz posypać je cukrem. Podawaj je z owocami z kompotu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej