Składniki
3 łyżki
1 sztuka
150 gramów
2 łyżki
1 kilogram
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z truskawek usuń szypułki i pokrój je na połówki. Posyp cukrem, wlej szklankę wody, wrzuć cynamon.
Krok 2
Gotuj przez 15 minut.
Krok 3
Usuń cynamon, wlej maślankę i zmiksuj, dodaj posiekana miętę.
Krok 4
Wstaw do lodówki na pół godziny. Ugotowany na półtwardo makaron, dodaj do schłodzonego chłodnika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej