Karkówka z fasolką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

454 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

700 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 szklanki

500 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

0 szczypt

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawą z opakowania Knorr i połową majeranku. Upiecz w woreczku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Przyprawy do karkówki Knorr.

Karkówka z fasolką - Krok 1

Krok 2

Wcześniej namoczoną fasolkę gotuj w tej samej wodzie z dodatkiem szczypty soli przez 30 minut.

Karkówka z fasolką - Krok 2

Krok 3

Upieczoną karkówkę lekko wystudź i pokrój w kostkę o boku 2 cm.

Karkówka z fasolką - Krok 3

Krok 4

Cebulę i czosnek posiekaj. Następnie podsmaż na margarynie.

Karkówka z fasolką - Krok 4

Krok 5

Teraz dodaj do fasoli upieczoną karkówkę, usmażoną cebulę z czosnkiem, koncentrat pomidorowy, pozostały majeranek oraz powstały podczas pieczenia sos. Wszystko gotuj przez 20 minut. Podawaj z pieczywem.

Karkówka z fasolką - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Karol Mikołajczyk

    Karol Mikołajczyk

    czy fasola zostaje w tej wodzie co sie gotowała podczas dodawania już kolejnych składników tzn. karkówki itp?

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka z fasolkąKarkówka z fasolką

Duża biała fasola typu Jaś to ostatnio nieco zapomniany składnik. Dziś częściej używana jest fasola czerwona z puszki. Jednak to ta biała fasola najbardziej kojarzy się z polską kuchnią, jest też nieodłącznym składnikiem popularnej fasolki po bretońsku. Przed dodawaniem do dań fasoli zniechęcać może długi czas jej przygotowania. By go skrócić, fasolę należy moczyć przez minimum 12 godzin, a dopiero później gotować w osolonej wodzie przez 30 minut. Postaraj się przygotować fasolkę dzień przed gotowaniem potrawy, pozwoli ci to oszczędzić wiele czasu. Karkówkę, którą będziesz podawać z fasolą Jaś, natrzyj ziołami, aby była soczysta i krucha, a potem upiecz. Najlepszym dodatkiem do tego typu jednogarnkowych dań jest chleb ale możesz także pokusić się o ugotowanie do niego kaszy, np. jęczmiennej, gryczanej lub pęczak. Sprawdzą się też ziemniaki. Taka micha fasoli z karkówką postawi na nogi i zadowoli każdego głodomora!