Bezglutenowe ciasto marchewkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Autor: Kasia Czerwińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szklanka

0.75 szklanki

3 sztuki

0.25 szklanki

0.3 szklanki

0.3 szklanki

0.3 szklanki

1 szklanka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

4 łyżki

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielamy białka od żółtek. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2

W dwóch osobnych miskach rozdzielamy składniki mokre i suche. Do jednej miski dajemy: marchewkę, żółtka, olej, mleko i dokładnie mieszamy. W drugiej mieszamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy.

Krok 3

Dosypujemy bakalie i ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy i wykładamy do natłuszczonej foremki ok 22 x 22 cm. Pieczemy ok 60 min w 180 st.

Krok 4

Wystudzone ciasto kroimy w trójkąty i dekorujemy pomarańczowym lukrem i masą cukrową.

Kasia Czerwińska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowe ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej