
Składniki
400 gramów
1 szklanka
0.75 szklanki
3 sztuki
0.25 szklanki
0.3 szklanki
0.3 szklanki
0.3 szklanki
1 szklanka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 łyżki
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddzielamy białka od żółtek. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
W dwóch osobnych miskach rozdzielamy składniki mokre i suche. Do jednej miski dajemy: marchewkę, żółtka, olej, mleko i dokładnie mieszamy. W drugiej mieszamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy.
Krok 3
Dosypujemy bakalie i ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy i wykładamy do natłuszczonej foremki ok 22 x 22 cm. Pieczemy ok 60 min w 180 st.
Krok 4
Wystudzone ciasto kroimy w trójkąty i dekorujemy pomarańczowym lukrem i masą cukrową.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej