
Składniki
400 gramów
1 szklanka
0.75 szklanki
3 sztuki
0.25 szklanki
0.3 szklanki
0.3 szklanki
0.3 szklanki
1 szklanka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
4 łyżki
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddzielamy białka od żółtek. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
W dwóch osobnych miskach rozdzielamy składniki mokre i suche. Do jednej miski dajemy: marchewkę, żółtka, olej, mleko i dokładnie mieszamy. W drugiej mieszamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy.
Krok 3
Dosypujemy bakalie i ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy i wykładamy do natłuszczonej foremki ok 22 x 22 cm. Pieczemy ok 60 min w 180 st.
Krok 4
Wystudzone ciasto kroimy w trójkąty i dekorujemy pomarańczowym lukrem i masą cukrową.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej