Medaliony wołowe z gruszką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Medaliony wołowe z gruszką

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

450 gramów

null

1 łyżka

4 plastry

5 łyżek

0.5 szklanki

2 łyżki

2 szklanki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj następnie usmaż na połowie oleju. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i duś 10 minut.

Krok 2

Mięso rozgnieć w dłoniach lub delikatnie rozwałkuj. Oprósz pieprzem. Usmaż na pozostałym oleju. Potem zapiekaj 5 minut w 140 stopniach.

Krok 3

Gruszki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki, skrop sokiem cytrynowym, usmaż w karmelu zrobionym masła, cukru i 4 łyżek wody.

Krok 4

Każdy medalion obłóż pieczarkami, polej sosem i udekoruj gruszką. Podaj z małymi, młodymi ziemniaczkami, ugotowanych w łupinach i oblanych masełkiem z koprem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Medaliony wołowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Medaliony wołowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Medaliony wołowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Medaliony wołowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Medaliony wołowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Medaliony wołowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Medaliony wołowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Medaliony wołowe z gruszką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej