Pieczone udka kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone udka kurczaka

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

1 pęczek

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek, chili, natkę pietruszki i liście mięty. Jedną cytrynę pokrój w plastry, a z drugiej wyciśnij sok. Ciecierzycę opłucz pod zimną wodą i osusz.

Pieczone udka kurczaka - Krok 1

Krok 2

Z udek wytnij kości, pozostaw skórę. Mięso oprósz solą i przyprawą Za’atar Knorr. Odstaw mięso na kilka godzin w chłodne miejsce, aby przeszło aromatem przyprawy, a następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu na plastrach cytryny. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj warzywa.

Pieczone udka kurczaka - Krok 2

Krok 3

Bakłażan pokrój w kostkę grubą na 1 cm i wymieszaj go z natką kolendry, miętą, przecierem pomidorowym, melasą z granatu lub daktyli, oliwkami, czosnkiem, chili, sokiem z cytryny, ciecierzycą oraz z odrobiną soli.

Pieczone udka kurczaka - Krok 3

Krok 4

Powstałą „sałatkę” dodaj do kurczaka. Całość piecz jeszcze 20 minut, mieszając składniki co jakiś czas, żeby się nie przypaliły.

Pieczone udka kurczaka - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kurczaka możesz dodać słodkie bataty – przygotujesz wtedy kompletny obiad.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka kurczakaPieczone udka kurczaka

Z pomocą piekarnika możesz przygotować pieczone udka z kurczaka. W towarzystwie papryczki chili, przyprawy za’atar i świeżej mięty stworzysz naprawdę aromatyczne danie!

Dla kogo?

Dla prawdziwych mięsożerców! Przepis na pieczone udka z kurczaka z pewnością trafi w Twój kulinarny gust.

Na jaką okazję?

Tego typu propozycja sprawdzi się świetnie podczas obiadu dla całej rodziny. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że po takim posiłku nikt nie będzie chodził głodny.

Czy wiesz, że?

Przyprawa za’atar, którą możesz dodać do pieczonego kurczaka, w swoim składzie zawiera m.in. sumak, czyli sproszkowane owoce krzewu o tej samej nazwie. Jego charakterystyczną cechą jest lekko kwaskowaty smak.

Dla urozmaicenia:

Do kurczaka możesz dodać słodkie bataty – przygotujesz wtedy kompletny obiad.