
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
2 sztuki
1 pęczek
50 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek, chili, natkę pietruszki i liście mięty. Jedną cytrynę pokrój w plastry, a z drugiej wyciśnij sok. Ciecierzycę opłucz pod zimną wodą i osusz.

Krok 2
Z udek wytnij kości, pozostaw skórę. Mięso oprósz solą i przyprawą Za'atar Knorr. Odstaw mięso na kilka godzin w chłodne miejsce, aby przeszło aromatem przyprawy, a następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu na plastrach cytryny. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj warzywa.

Krok 3
Bakłażan pokrój w kostkę grubą na 1 cm i wymieszaj go z natką kolendry, miętą, przecierem pomidorowym, melasą z granatu lub daktyli, oliwkami, czosnkiem, chili, sokiem z cytryny, ciecierzycą oraz z odrobiną soli.

Krok 4
Powstałą „sałatkę” dodaj do kurczaka. Całość piecz jeszcze 20 minut, mieszając składniki co jakiś czas, żeby się nie przypaliły.


Dobra rada:
Do kurczaka możesz dodać słodkie bataty – przygotujesz wtedy kompletny obiad.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone udka kurczaka
Z pomocą piekarnika możesz przygotować pieczone udka z kurczaka. W towarzystwie papryczki chili, przyprawy za’atar i świeżej mięty stworzysz naprawdę aromatyczne danie!
Dla kogo?
Dla prawdziwych mięsożerców! Przepis na pieczone udka z kurczaka z pewnością trafi w Twój kulinarny gust.
Na jaką okazję?
Tego typu propozycja sprawdzi się świetnie podczas obiadu dla całej rodziny. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że po takim posiłku nikt nie będzie chodził głodny.
Czy wiesz, że?
Przyprawa za’atar, którą możesz dodać do pieczonego kurczaka, w swoim składzie zawiera m.in. sumak, czyli sproszkowane owoce krzewu o tej samej nazwie. Jego charakterystyczną cechą jest lekko kwaskowaty smak.
Dla urozmaicenia:
Do kurczaka możesz dodać słodkie bataty – przygotujesz wtedy kompletny obiad.


































