Pieczone udka kurczaka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

1 pęczek

50 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek, chili, natkę pietruszki i liście mięty. Jedną cytrynę pokrój w plastry, a z drugiej wyciśnij sok. Ciecierzycę opłucz pod zimną wodą i osusz.

Pieczone udka kurczaka - Krok 1

Krok 2

Z udek wytnij kości, pozostaw skórę. Mięso oprósz solą i przyprawą Za’atar Knorr. Odstaw mięso na kilka godzin w chłodne miejsce, aby przeszło aromatem przyprawy, a następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu na plastrach cytryny. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj warzywa.

Pieczone udka kurczaka - Krok 2

Krok 3

Bakłażan pokrój w kostkę grubą na 1 cm i wymieszaj go z natką kolendry, miętą, przecierem pomidorowym, melasą z granatu lub daktyli, oliwkami, czosnkiem, chili, sokiem z cytryny, ciecierzycą oraz z odrobiną soli.

Pieczone udka kurczaka - Krok 3

Krok 4

Powstałą „sałatkę” dodaj do kurczaka. Całość piecz jeszcze 20 minut, mieszając składniki co jakiś czas, żeby się nie przypaliły.

Pieczone udka kurczaka - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do kurczaka możesz dodać słodkie bataty – przygotujesz wtedy kompletny obiad.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka kurczakaPieczone udka kurczaka

Z pomocą piekarnika możesz przygotować pieczone udka z kurczaka. W towarzystwie papryczki chili, przyprawy za’atar i świeżej mięty stworzysz naprawdę aromatyczne danie!

Dla kogo?

Dla prawdziwych mięsożerców! Przepis na pieczone udka z kurczaka z pewnością trafi w Twój kulinarny gust.

Na jaką okazję?

Tego typu propozycja sprawdzi się świetnie podczas obiadu dla całej rodziny. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że po takim posiłku nikt nie będzie chodził głodny.

Czy wiesz, że?

Przyprawa za’atar, którą możesz dodać do pieczonego kurczaka, w swoim składzie zawiera m.in. sumak, czyli sproszkowane owoce krzewu o tej samej nazwie. Jego charakterystyczną cechą jest lekko kwaskowaty smak.

Dla urozmaicenia:

Do kurczaka możesz dodać słodkie bataty – przygotujesz wtedy kompletny obiad.