
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
2 sztuki
1 pęczek
50 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek, chili, natkę pietruszki i liście mięty. Jedną cytrynę pokrój w plastry, a z drugiej wyciśnij sok. Ciecierzycę opłucz pod zimną wodą i osusz.

Krok 2
Z udek wytnij kości, pozostaw skórę. Mięso oprósz solą i przyprawą Za'atar Knorr. Odstaw mięso na kilka godzin w chłodne miejsce, aby przeszło aromatem przyprawy, a następnie ułóż w żaroodpornym naczyniu na plastrach cytryny. Wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj warzywa.

Krok 3
Bakłażan pokrój w kostkę grubą na 1 cm i wymieszaj go z natką kolendry, miętą, przecierem pomidorowym, melasą z granatu lub daktyli, oliwkami, czosnkiem, chili, sokiem z cytryny, ciecierzycą oraz z odrobiną soli.

Krok 4
Powstałą „sałatkę” dodaj do kurczaka. Całość piecz jeszcze 20 minut, mieszając składniki co jakiś czas, żeby się nie przypaliły.


Dobra rada:
Do kurczaka możesz dodać słodkie bataty – przygotujesz wtedy kompletny obiad.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone udka kurczaka
Z pomocą piekarnika możesz przygotować pieczone udka z kurczaka. W towarzystwie papryczki chili, przyprawy za’atar i świeżej mięty stworzysz naprawdę aromatyczne danie!
Dla kogo?
Dla prawdziwych mięsożerców! Przepis na pieczone udka z kurczaka z pewnością trafi w Twój kulinarny gust.
Na jaką okazję?
Tego typu propozycja sprawdzi się świetnie podczas obiadu dla całej rodziny. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że po takim posiłku nikt nie będzie chodził głodny.
Czy wiesz, że?
Przyprawa za’atar, którą możesz dodać do pieczonego kurczaka, w swoim składzie zawiera m.in. sumak, czyli sproszkowane owoce krzewu o tej samej nazwie. Jego charakterystyczną cechą jest lekko kwaskowaty smak.
Dla urozmaicenia:
Do kurczaka możesz dodać słodkie bataty – przygotujesz wtedy kompletny obiad.