
Składniki
0.5 kilograma
10 szczypt
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
3 szczypty
3 szczypty
1 szczypta
2 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwicę dobrze umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w plastry. Każdy delikatnie rozbiłam pięścią. Oprószyłam bardzo dokładnie pieprzem i odstawiłam.

Krok 2
Kurki dobrze umyłam. Ich nóżki pokroiłam drobno, a kapelusze zostawiłam w całości. Cebulę poszatkowałam bardzo drobno i wrzuciłam na roztapiające się masło.Lekko posoliłam i dodałam szczyptę cukru. Zeszkliłam.

Krok 3
Dodałam kurki, zmniejszyłam ogień pod garnkiem na minimum i dusiłam pod przykryciem ok 15 minut.Kurki puściły soki,a więc wszystko, jak należy:))

Krok 4
W między czasie wcześniej przygotowaną polędwicę grillowałam z każdej strony dokładnie 6 minut.
Krok 5
Kiedy minął czas duszenia kurek zalałam wszystko śmietaną, doprawiłam solą i pieprzem\,dodałam zupę z kurek. Pozwoliłam, aby wszystko delikatnie bulgotało, aż do momentu zgęstnienia. Często mieszałam. Na koniec wrzuciłam gotowe polędwiczki,aby trochę przeszły sosem. Przykryłam i zostawiłam na godzinkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki z sosem kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to proste w przygotowaniu, a zarazem wykwintne danie, które doskonale będzie się nadawać na uroczysty obiad. Polędwiczka to najdelikatniejsza część mięsa wieprzowego, która odpowiednio przyrządzona, jest krucha. Znakomicie komponuje się z różnymi gatunkami grzybów. Mięso podziel na niewielkie kawałki i lekko rozbij dłonią. Dopraw i odstaw na chwilę, przygotowując w tym czasie kremowy i aromatyczny sos kurkowy (możesz sięgnąć po mrożone grzyby). Pokrój nóżki, kapelusze pozostaw w całości, by ich smak był wyraźniej wyczuwalny, a następnie dodaj je do zeszklonej cebuli i duś kilkanaście minut, aż kurki puszczą sok. Na koniec zalej je śmietanką 30%. Jeśli chcesz użyć śmietany o niższej zawartości tłuszczu, np. 18%, zahartuj ją wcześniej gorącym wywarem z grzybów. Kiedy sos będzie się gotował, na patelni grillowej piecz polędwiczki, po czym dodaj je do kurek, by przesiąknęły smakiem i zapachem grzybów. Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym podawaj z kaszą jęczmienną oraz burakami ćwikłowymi.