Polędwiczki z sosem kurkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwiczki z sosem kurkowym

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

17

heart
63 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

479 osób wydrukowało

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

10 szczypt

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 szczypty

3 szczypty

1 szczypta

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę dobrze umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w plastry. Każdy delikatnie rozbiłam pięścią. Oprószyłam bardzo dokładnie pieprzem i odstawiłam.

Polędwiczki z sosem kurkowym - Krok 1

Krok 2

Kurki dobrze umyłam. Ich nóżki pokroiłam drobno, a kapelusze zostawiłam w całości. Cebulę poszatkowałam bardzo drobno i wrzuciłam na roztapiające się masło.Lekko posoliłam i dodałam szczyptę cukru. Zeszkliłam.

Polędwiczki z sosem kurkowym - Krok 2

Krok 3

Dodałam kurki, zmniejszyłam ogień pod garnkiem na minimum i dusiłam pod przykryciem ok 15 minut.Kurki puściły soki,a więc wszystko, jak należy:))

Polędwiczki z sosem kurkowym - Krok 3

Krok 4

W między czasie wcześniej przygotowaną polędwicę grillowałam z każdej strony dokładnie 6 minut.

Krok 5

Kiedy minął czas duszenia kurek zalałam wszystko śmietaną, doprawiłam solą i pieprzem\,dodałam zupę z kurek. Pozwoliłam, aby wszystko delikatnie bulgotało, aż do momentu zgęstnienia. Często mieszałam. Na koniec wrzuciłam gotowe polędwiczki,aby trochę przeszły sosem. Przykryłam i zostawiłam na godzinkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki z sosem kurkowymPolędwiczki z sosem kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to proste w przygotowaniu, a zarazem wykwintne danie, które doskonale będzie się nadawać na uroczysty obiad. Polędwiczka to najdelikatniejsza część mięsa wieprzowego, która odpowiednio przyrządzona, jest krucha. Znakomicie komponuje się z różnymi gatunkami grzybów. Mięso podziel na niewielkie kawałki i lekko rozbij dłonią. Dopraw i odstaw na chwilę, przygotowując w tym czasie kremowy i aromatyczny sos kurkowy (możesz sięgnąć po mrożone grzyby). Pokrój nóżki, kapelusze pozostaw w całości, by ich smak był wyraźniej wyczuwalny, a następnie dodaj je do zeszklonej cebuli i duś kilkanaście minut, aż kurki puszczą sok. Na koniec zalej je śmietanką 30%. Jeśli chcesz użyć śmietany o niższej zawartości tłuszczu, np. 18%, zahartuj ją wcześniej gorącym wywarem z grzybów. Kiedy sos będzie się gotował, na patelni grillowej piecz polędwiczki, po czym dodaj je do kurek, by przesiąknęły smakiem i zapachem grzybów. Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym podawaj z kaszą jęczmienną oraz burakami ćwikłowymi.