Polędwiczki z sosem kurkowym

Autor: Islander85 Islander85

ratingratingratingratingrating

14

63 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

10 szczypt

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 szczypty

3 szczypty

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwicę dobrze umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w plastry. Każdy delikatnie rozbiłam pięścią. Oprószyłam bardzo dokładnie pieprzem i odstawiłam.

Polędwiczki z sosem kurkowym - Krok 1

Krok 2

Kurki dobrze umyłam. Ich nóżki pokroiłam drobno, a kapelusze zostawiłam w całości. Cebulę poszatkowałam bardzo drobno i wrzuciłam na roztapiające się masło.Lekko posoliłam i dodałam szczyptę cukru. Zeszkliłam.

Polędwiczki z sosem kurkowym - Krok 2

Krok 3

Dodałam kurki, zmniejszyłam ogień pod garnkiem na minimum i dusiłam pod przykryciem ok 15 minut.Kurki puściły soki,a więc wszystko, jak należy:))

Polędwiczki z sosem kurkowym - Krok 3

Krok 4

W między czasie wcześniej przygotowaną polędwicę grillowałam z każdej strony dokładnie 6 minut.

Krok 5

Kiedy minął czas duszenia kurek zalałam wszystko śmietaną, doprawiłam solą i pieprzem\,dodałam zupę z kurek. Pozwoliłam, aby wszystko delikatnie bulgotało, aż do momentu zgęstnienia. Często mieszałam. Na koniec wrzuciłam gotowe polędwiczki,aby trochę przeszły sosem. Przykryłam i zostawiłam na godzinkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki z sosem kurkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki z sosem kurkowymPolędwiczki z sosem kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to proste w przygotowaniu, a zarazem wykwintne danie, które doskonale będzie się nadawać na uroczysty obiad. Polędwiczka to najdelikatniejsza część mięsa wieprzowego, która odpowiednio przyrządzona, jest krucha. Znakomicie komponuje się z różnymi gatunkami grzybów. Mięso podziel na niewielkie kawałki i lekko rozbij dłonią. Dopraw i odstaw na chwilę, przygotowując w tym czasie kremowy i aromatyczny sos kurkowy (możesz sięgnąć po mrożone grzyby). Pokrój nóżki, kapelusze pozostaw w całości, by ich smak był wyraźniej wyczuwalny, a następnie dodaj je do zeszklonej cebuli i duś kilkanaście minut, aż kurki puszczą sok. Na koniec zalej je śmietanką 30%. Jeśli chcesz użyć śmietany o niższej zawartości tłuszczu, np. 18%, zahartuj ją wcześniej gorącym wywarem z grzybów. Kiedy sos będzie się gotował, na patelni grillowej piecz polędwiczki, po czym dodaj je do kurek, by przesiąknęły smakiem i zapachem grzybów. Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym podawaj z kaszą jęczmienną oraz burakami ćwikłowymi.