Placek z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek z boczkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

3 sztuki

30 dekagramów

2 łyżki

1 pęczek

25 dekagramów

null

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj z masłem i solą. Dodaj 4 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw na 10 minut do lodówki.

Krok 2

Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Szczypiorek posiekaj.

Krok 3

Jajka ubij ze śmietaną, dodaj ser, posiekany szczypiorek, przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 4

Ciasto rozwałkuj, włóż do formy, nałóż farsz. Na wierzchu ułóż plasterki boczku. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Sernik Zebra
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej