
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
3 sztuki
30 dekagramów
2 łyżki
1 pęczek
25 dekagramów
null
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę posiekaj z masłem i solą. Dodaj 4 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw na 10 minut do lodówki.
Krok 2
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Szczypiorek posiekaj.
Krok 3
Jajka ubij ze śmietaną, dodaj ser, posiekany szczypiorek, przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 4
Ciasto rozwałkuj, włóż do formy, nałóż farsz. Na wierzchu ułóż plasterki boczku. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej