
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
3 sztuki
30 dekagramów
2 łyżki
1 pęczek
25 dekagramów
null
10 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę posiekaj z masłem i solą. Dodaj 4 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw na 10 minut do lodówki.
Krok 2
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Szczypiorek posiekaj.
Krok 3
Jajka ubij ze śmietaną, dodaj ser, posiekany szczypiorek, przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Krok 4
Ciasto rozwałkuj, włóż do formy, nałóż farsz. Na wierzchu ułóż plasterki boczku. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej