Sałatka z cytrusami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cytrusami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

77 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj dokładnie z trzema łyżkami wody oraz oliwą.

Sałatka z cytrusami - Krok 1

Krok 2

Sałatę oczyść, umyj a następnie wysusz. Z obranych cytrusów wytnij fileciki.

Sałatka z cytrusami - Krok 2

Krok 3

Na talerzu ułóż liście sałaty z kiełkami. Na wierzchu rozłóż kawałki cytrusów i pokruszone kawałki sera.

Sałatka z cytrusami - Krok 3

Krok 4

Całość polej przygotowanym sosem. Tip: Taka delikatna sałatka idealnie pasuje na letnie spotkania w ogrodzie.

Sałatka z cytrusami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cytrusami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cytrusamiSałatka z cytrusami

Orzeźwiająca sałatka z cytrusami oraz kremowym serem pleśniowym to doskonała propozycja na szybką przekąskę, która uświetni spotkanie w gronie rodziny lub znajomych. Będzie też wyśmienitym dodatkiem do ryb i mięs, zwłaszcza do grillowanego drobiu. Tą prostą sałatkę wykonasz błyskawicznie a poradzą sobie z nią nawet ci, którzy nigdy nie gotowali! Tajemnica jej niepowtarzalnego smaku tkwi w połączeniu kruchej, zielonej sałaty, chrupiących kiełków, aromatycznych, miękkich cytrusów oraz aksamitnego sera pleśniowego typu blue. Idealnym dopełnieniem tej kompozycji będzie sos ziołowy z wyraźną nutą koperku. Przygotujesz go szybko łącząc ze sobą Fix Knorr, wodę oraz oliwę. Sałatkę udekoruj przed podaniem kiełkami słonecznika, które dodadzą jej chrupkości. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej grzanki z dowolnego typu pieczywa lub kawałki czosnkowej bagietki.