Pizza z roślinnym mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza z roślinnym mięsem mielonym

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

7 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 mililitrów

farsz:

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W średniej wielkości misce, rozpuść w ciepłej wodzie drożdże, sól i cukier, dodaj mąkę i oliwę, całość dokładnie wymieszaj, wyrób ciasto tak, żeby było miękkie, gładkie i elastyczne. W miarę potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki lub odrobinę wody. Ciasto zroluj w kulę, zostaw w misce, przykryj ściereczką i wstaw do lekko podgrzanego piekarnika max 40*C na około 20-30 minut.

Krok 2

Po tym czasie piekarnik przestaw na 250*C a ciasto wyjmij, przełóż na stolnicę podsypaną mąką i rozciągnij lub rozwałkuj dwa placki.

Krok 3

Fix Napoli zagotuj w 200ml wody, gdy nieco przestygnie posmaruj sosem wierzch pizzy, oprósz je serem i roślinnym mięsem mielonym, ułóż na wierzchu połówki pomidorów.

Krok 4

Pizzę umieść na blasze wyłożonej pergaminem, piecz około 20-30 minut aż ciasto będzie chrupiące i rumiane.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

·     Pierwszy krok możesz ominąć kupując gotowe blaty bądź gotowe ciasto na pizzę. Po upieczeniu na pizzy może ułożyć garść rukoli, będzie jeszcze lepiej smakowała.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z roślinnym mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza z roślinnym mięsem mielonymPizza z roślinnym mięsem mielonym

Domowa pizza może smakować jak z najlepszej restauracji. Potrzebujesz dowodu? Oto on! Nasz przepis na pizzę zadowoli nawet najbardziej wybrednego wielbiciela tej włoskiej potrawy. Co więcej, pogodzi przy stole zarówno mięsożerców, jak i wegetarian. Pizza z roślinnym mięsem mielonym nie zawiera ani grama mięsa, ale nie oznacza to, że czegokolwiek jej brakuje. Do dzieła – wyśmienita uczta czeka!

Dla kogo?

Dla osób, które uwielbiają przyrządzać kulinarne klasyki samodzielnie. Chętnie odkrywasz kuchnie świata i mierzysz się z różnorodnymi recepturami? Nasza pizza wzbogacona sosem Napoli zabierze się w pyszną podróż do Włoch. Czekają cię wyłącznie apetyczne przygody.

Na jaką okazję?

Skorzystaj z przepisu na domową pizzę, gdy do twojego menu wkradła się monotonia. Domownicy z pewnością docenią taką alternatywę obiadu lub gorącej kolacji. Przygotuj więcej i zaproś znajomych!

Czy wiesz, że?

Pizza to potrawa, której nie da się nie lubić. Obchodzi nawet swoje święto, które wyznaczono na 9 lutego. Co ciekawe, we Włoszech świętuje się je także 17 stycznia. 

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia sosu do pizzy możesz użyć również pomidorowej passaty albo pomidorów w puszce. Zadbaj jednak o to, by był on odpowiednio gęsty – nie może spływać z chrupiącego ciasta. W ramach dodatku uwzględnij także oliwki albo pieczarki. Cienkie plastry czerwonej cebuli też nadadzą jej interesujący i bardzo smaczny charakter.