Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym „kurczakiem” - przepis | Przepisy.pl pixel

Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

300 gramów

6 łyżek

1 łyżeczka

0.5 sztuki

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

10 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki.

Krok 2

Wymieszaj ręcznym mikserem majonez, musztardę, sok z cytryny i połowę roślinnej alternatywy dla parmezanu aż do uzyskania gładkiego dresingu. Całość dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Pokrój ciabattę w drobną kostkę, rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż chleb na złoty kolor. Pozwól grzankom ostygnąć na talerzu.

Krok 4

Przygotuj roślinne burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chrupiącego burgera pokrój w paski.

Krok 5

W misce wymieszaj dressing z sałatą i plastrami rzodkiewki. Rozłóż na talerze. Sałatkę podawaj z grzankami z ciabatty, paskami roślinnych burgerów, oprószoną resztą roślinnej alternatywy dla parmezanu i natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem

Sałatka Cezar to prawdopodobnie jedna z najpopularniejszych sałatek, które serwowane są zarówno w domowych pieleszach, jak i w restauracjach. W klasycznej wersji jej nieodzownym składnikiem jest mięso z kurczaka w chrupiącej panierce, parmezan oraz świeże warzywa. Tym razem przedstawiamy patent na wegańską wersję tego słynnego dania. Kapitalnie wzbogaci roślinny jadłospis.

Dla kogo?

Sałatką Cezar zajadać się będą nie tylko wegetarianie i weganie. Zależy ci na znalezieniu smacznego sposobu na wprowadzenie do codziennego jadłospisu większej ilości warzyw? Dzięki temu przepisowi nie zabraknie ci inspiracji, a do tego z pewnością nie usłyszysz przy stole żadnego marudzenia.

Na jaką okazję?

Wegańską sałatkę Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem możesz potraktować jako pomysł na obiad. Specjał ten urozmaici również porę kolacji. Bez problemu zapakujesz go do pudełka na lunch i weźmiesz ze sobą do pracy – w przerwie od codziennych obowiązków nie musisz być skazany wyłącznie na kanapki. 

Czy wiesz, że?

Pierwsza receptura sałatki powstała trochę z przypadku. Jej autorstwo przypisuje się włoskiemu szefowi kuchni nazwiskiem Caesar Cardini. Prowadził on restaurację w meksykańskim mieście Tijuana, a danie miało powstać w momencie, gdy kucharzowi skończyły się zapasy i postanowił wymieszać składniki, które pozostały w jego spiżarni. 

Dla urozmaicenia:

Oryginalnie do sałatki Cezar używa się sałaty rzymskiej. Możesz jednak zastąpić ją sałatą lodową albo chrupkimi liśćmi cykorii.