Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
180 gramów
300 gramów
6 łyżek
1 łyżeczka
0.5 sztuki
150 gramów
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
10 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki.
Krok 2
Wymieszaj ręcznym mikserem majonez, musztardę, sok z cytryny i połowę roślinnej alternatywy dla parmezanu aż do uzyskania gładkiego dresingu. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Pokrój ciabattę w drobną kostkę, rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż chleb na złoty kolor. Pozwól grzankom ostygnąć na talerzu.
Krok 4
Przygotuj roślinne burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chrupiącego burgera pokrój w paski.
Krok 5
W misce wymieszaj dressing z sałatą i plastrami rzodkiewki. Rozłóż na talerze. Sałatkę podawaj z grzankami z ciabatty, paskami roślinnych burgerów, oprószoną resztą roślinnej alternatywy dla parmezanu i natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem
Sałatka Cezar to prawdopodobnie jedna z najpopularniejszych sałatek, które serwowane są zarówno w domowych pieleszach, jak i w restauracjach. W klasycznej wersji jej nieodzownym składnikiem jest mięso z kurczaka w chrupiącej panierce, parmezan oraz świeże warzywa. Tym razem przedstawiamy patent na wegańską wersję tego słynnego dania. Kapitalnie wzbogaci roślinny jadłospis.
Dla kogo?
Sałatką Cezar zajadać się będą nie tylko wegetarianie i weganie. Zależy ci na znalezieniu smacznego sposobu na wprowadzenie do codziennego jadłospisu większej ilości warzyw? Dzięki temu przepisowi nie zabraknie ci inspiracji, a do tego z pewnością nie usłyszysz przy stole żadnego marudzenia.
Na jaką okazję?
Wegańską sałatkę Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem możesz potraktować jako pomysł na obiad. Specjał ten urozmaici również porę kolacji. Bez problemu zapakujesz go do pudełka na lunch i weźmiesz ze sobą do pracy – w przerwie od codziennych obowiązków nie musisz być skazany wyłącznie na kanapki.
Czy wiesz, że?
Pierwsza receptura sałatki powstała trochę z przypadku. Jej autorstwo przypisuje się włoskiemu szefowi kuchni nazwiskiem Caesar Cardini. Prowadził on restaurację w meksykańskim mieście Tijuana, a danie miało powstać w momencie, gdy kucharzowi skończyły się zapasy i postanowił wymieszać składniki, które pozostały w jego spiżarni.
Dla urozmaicenia:
Oryginalnie do sałatki Cezar używa się sałaty rzymskiej. Możesz jednak zastąpić ją sałatą lodową albo chrupkimi liśćmi cykorii.