Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
8 osób zapisało

Składniki
180 gramów
300 gramów
6 łyżek
1 łyżeczka
0.5 sztuki
150 gramów
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
10 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki.
Krok 2
Wymieszaj ręcznym mikserem majonez, musztardę, sok z cytryny i połowę roślinnej alternatywy dla parmezanu aż do uzyskania gładkiego dresingu. Całość dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Pokrój ciabattę w drobną kostkę, rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż chleb na złoty kolor. Pozwól grzankom ostygnąć na talerzu.
Krok 4
Przygotuj roślinne burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chrupiącego burgera pokrój w paski.
Krok 5
W misce wymieszaj dressing z sałatą i plastrami rzodkiewki. Rozłóż na talerze. Sałatkę podawaj z grzankami z ciabatty, paskami roślinnych burgerów, oprószoną resztą roślinnej alternatywy dla parmezanu i natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem
Sałatka Cezar to prawdopodobnie jedna z najpopularniejszych sałatek, które serwowane są zarówno w domowych pieleszach, jak i w restauracjach. W klasycznej wersji jej nieodzownym składnikiem jest mięso z kurczaka w chrupiącej panierce, parmezan oraz świeże warzywa. Tym razem przedstawiamy patent na wegańską wersję tego słynnego dania. Kapitalnie wzbogaci roślinny jadłospis.
Dla kogo?
Sałatką Cezar zajadać się będą nie tylko wegetarianie i weganie. Zależy ci na znalezieniu smacznego sposobu na wprowadzenie do codziennego jadłospisu większej ilości warzyw? Dzięki temu przepisowi nie zabraknie ci inspiracji, a do tego z pewnością nie usłyszysz przy stole żadnego marudzenia.
Na jaką okazję?
Wegańską sałatkę Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem możesz potraktować jako pomysł na obiad. Specjał ten urozmaici również porę kolacji. Bez problemu zapakujesz go do pudełka na lunch i weźmiesz ze sobą do pracy – w przerwie od codziennych obowiązków nie musisz być skazany wyłącznie na kanapki.
Czy wiesz, że?
Pierwsza receptura sałatki powstała trochę z przypadku. Jej autorstwo przypisuje się włoskiemu szefowi kuchni nazwiskiem Caesar Cardini. Prowadził on restaurację w meksykańskim mieście Tijuana, a danie miało powstać w momencie, gdy kucharzowi skończyły się zapasy i postanowił wymieszać składniki, które pozostały w jego spiżarni.
Dla urozmaicenia:
Oryginalnie do sałatki Cezar używa się sałaty rzymskiej. Możesz jednak zastąpić ją sałatą lodową albo chrupkimi liśćmi cykorii.