Jak ugotować zupę szczawiową ze świeżego szczawiu?
Zupa szczawiowa to jedno z tych tradycyjnych dań, które nie tylko cieszą podniebienie, ale również przenoszą nas w czasie do smaków z dzieciństwa. Jeśli masz dostęp do świeżego szczawiu, nie wahaj się spróbować przygotować tej wyjątkowej zupy w domowym zaciszu. Oto prosty przewodnik, jak ugotować zupę szczawiową, by cieszyć się jej soczystym smakiem.
Zupa szczawiowa – jak ugotować?
Jeśli zastanawiacie się, jak ugotować dobrą zupę szczawiową, to przychodzimy z najlepszym przepisem! Szczawik pozbawiamy sztywnych łodyg i drobno siekamy. Cebulę, ziemniaki, marchew, pietruszkę i por kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzanym oleju rzepakowym szklimy cebulę. Dodajemy pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, por) i smażymy przez kilka minut, aż nabiorą delikatnego złotego koloru. Jak ugotować zupę szczawiową ze świeżego szczawiu? Do garnka z warzywami wsypujemy posiekany szczawik. Podlewamy warzywa bulionem warzywnym lub wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki zmiękną, tworząc soczystą zupę. Do zupy możecie dodać również kwaśnej śmietany, by zagęścić jej smak.
Inne zastosowania szczawiu w kuchni
Skoro już wiecie, jak ugotować zupę szczawiową z ziemniakami, to pora na jeszcze kilka innych przepisów ze szczawiu! To wyjątkowa roślina, którą warto wprowadzić do swojej diety. Oprócz zupy szczawiowej, możecie przygotować również krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach lub chłodnik z ziemniakami. Smacznego!
Komentarze (0)