Grillowany łosoś z papryką

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia posypujemy przyprawą do ryb, odstawiamy na pół godziny i kroimy w kostkę. Obie papryki po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę.

Krok 2

Jeżeli będziemy używać grilla elektrycznego, to smarujemy go odrobiną oliwy i na rozgrzanym układamy rybę i paprykę. Smażymy parę minut z każdej strony, aż ryba nie będzie surowa, a papryka ładnie się zarumieni (paprykę trzeba grillować ciut dłużej niż rybę). Jeżeli danie będziemy przygotowywać na grillu tradycyjnym, to łososia nie musimy kroić w kostkę, tylko w całości kładziemy na folii aluminiowej wysmarowanej odrobiną oliwy i grillujemy przez ok. 10 minut. Paprykę też możemy grillować po wcześniejszym włożeniu do folii, lub bezpośrednio na ruszcie.

Krok 3

Upieczonego łososia skrapiamy przyprawą w płynie Delikat.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany łosoś z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany łosoś z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany łosoś z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany łosoś z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany łosoś z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany łosoś z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany łosoś z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej