Moskole – co to jest? Jak zrobić moskole góralskie?

Choć nazwa moskole może obco brzmieć, to jednak wbrew pozorom jest to nasza polska tradycyjna potrawa! Moskole góralskie to danie królujące w kuchni podhalańskiej. Pochodzi z północnej części zachodnich Karpat. Moskole to nic innego jak placki z ziemniaków i mąki jęczmiennej lub orkiszowej. Dawniej robiono je z ciasta przaśnego i spożywano solo lub w towarzystwie kwaśnicy, kapusty albo popijając żętycą. A jak zrobić moskole góralskie? Zaraz się dowiecie!

Co to są moskole?

Moskole to świetny pomysł na jarski obiad dla całej rodziny. Góralska wersja placków ziemniaczanych to ciekawa i rzadko spotykana opcja poza swoim rodzinnym terenem. Tym bardziej warto je zrobić i poznać ich wspaniały smak, ponieważ poza Podhalem ciężko je spotkać i to nawet w restauracjach z góralskim jedzeniem.

Z czego robi się moskole?

Głównym składnikiem moskoli są ugotowane i utłuczone na gładką masę ziemniaki. Te placki piecze się na blasze i podaje z bryndzą, skwarkami, sosem grzybowym, masłem czosnkowym czy też z serkiem twarogowym. I choć dodatki urozmaicą moskole, to równie dobrze smakują bez nich tj. w wersji tradycyjnej.

Przepis na tradycyjne moskole góralskie

Nie ma na co czekać. Czas zakasać rękawy i przygotować przepyszne placki w wersji góralskiej.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 500 ml kwaśnego mleka
  • 3 g soli
  • 3 g pieprzu
  • 800 ml oleju rzepakowego

Jak zrobić moskole góralskie?

  1. Ziemniaki ugotujcie w osolonym wrzątku, odcedźcie i utłuczcie na puree.
  2. Po ostudzeniu dodajcie mąkę, jajka, mleko, sól i pieprz i dobrze wymieszajcie.
  3. Wyróbcie ciasto i uformujcie z niego wałek o średnicy około 4 cm.
  4. Pokrójcie ciasto na krążki o grubości 2 cm, a z każdego krążka uformujcie placek o grubości 1 cm.
  5. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i połóżcie placki.
  6. Upieczcie w piekarniku do zrumienienia.
  7. Moskole najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Skąd się wzięły moskole?

Moskole przywędrowały na Podhale w czasie I wojny światowej. Rosyjscy jeńcy piekli je na paleniskach przykrytych blachą. Ograniczali się do podstawowych składników, czyli ziemniaków, mąki, wody i soli. Nazwa nie wydaje się tutaj przypadkowa. Moskole były podstawą diety rosyjskiej, co ma również odzwierciedlenie w ich nazwie. Placki są zatem świetną okazją nie tylko do tego, by smacznie zjeść, ale również poznać międzynarodową kuchnię.

Moskole z patelni

Jak jeszcze można zrobić moskole? Zamiast piekarnika, można użyć patelni. Poznajcie inny przepis na moskole podhalańskie.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • ½ szklanki maślanki
  • 25 dag mąki
  • Sól

Jak zrobić moskole na patelni?

  1. Ziemniaki ugotujcie w mundurkach, przepuśćcie przez praskę, dodajcie maślankę, mąkę i sól.
  2. Wyróbcie ciasto, a potem uformujcie z niego owalne placki o grubości około 1 cm i smażcie je na patelni z grubym dnem.
  3. Podajcie na ciepło z masłem czosnkowym albo z bryndzą.
  4. Świetnie smakują również posypane delikatnie cukrem.

Podsumowanie

Moskole to danie, które syci i smakuje. Aż dziwne, że w praktyce to zwyczajne placki. Jeśli jednak jesteście amatorami takich dań, to obowiązkowo sprawdźcie również inne przepisy na dania mączneplacki. Tradycyjne i rumiane placki ziemniaczane? A może langosz z gulaszem wołowym? Na pewno znajdziecie coś dla siebie!