Ragout – co to jest za danie? Z czego się je robi?
Ragout to specjał kuchni francuskiej, który od wielu lat podbija podniebienia smakoszy z całego świata. Nic w tym dziwnego – ciekawe połączenie składników i aromatów w tej potrawie potrafi zachwycić. Mimo licznych walorów, którymi może pochwalić się ragout, wciąż wiele osób nie ma pojęcia, czym jest to danie. Jeżeli należycie do tego grona, to koniecznie zostańcie z nami i poznajcie lepiej kuchnię francuską. Podpowiadamy, co kryje się pod nazwą ragout i z czego zrobić ten przysmak. Zapraszamy!
Ragout – co to?
Każdy fan kuchni francuskiej wie, co kryje się pod nazwą ragout. Jeżeli jednak nigdy nie spotkaliście się z tym określeniem, to dobrze trafiliście. Wyjaśniamy! Termin ragout oznacza rodzaj gulaszu na bazie mięsa lub warzyw. Pierwsze receptury na ten przysmak powstały już w 1600 roku! Zazwyczaj różniły się one składnikami – czasami były one zupełnie wegetariańskie, a niekiedy w daniu znaleźć można było aż kilka rodzajów mięs. Podobnie jest również dzisiaj. Francuzi przygotowują ragout na wiele sposobów, często to właśnie region, który zamieszkują, ma decydujące znaczenie i wpływa na listę składników do dania. Co to jest ragout? Podpowiadamy, z czego przyrządzić tę potrawę.
Z jakiego mięsa zrobić ragout?
Możemy wyróżnić dwa rodzaje potrawy ragout: ciemną oraz jasną. Do przygotowania każdej z nich będziecie potrzebować mięsa. Po jakie najlepiej sięgnąć? Najczęściej przyrządzamy ragout na bazie wołowiny, która wpływa na charakterystyczny smak potrawy. Często jednak możemy spotkać także gulasz wieprzowy lub drobiowy. Ragout z jelenia co to? Fani mięs mogą dorzucić do potrawy również ulubiony rodzaj dziczyzny. Gulasz wyróżnia się wtedy wyjątkowym smakiem i znacznie różni się od dobrze nam znanych potrawek na bazie drobiu czy wieprzowiny. Tak naprawdę w przygotowaniach ragout najlepiej kierować się preferencjami. Jeżeli nie jecie mięsa, możecie przygotować także wegetariańską odmianą potrawy. Podpowiadamy, co znajduje się w przepisie na warzywne ragout.
Wegetariańskie ragout – z jakich warzyw?
Ragout z indyka co to? Wiecie już, jakie mięsa powinny znaleźć się na liście składników do francuskiego przysmaku. Możecie również przyrządzić ragout w wersji z samych warzyw. Ta odsłona ragout jest również bardzo popularna we Francji. Do przygotowania gulaszu najlepiej sprawdzają się ziemniaki, które często stanowią bazę potrawy. W ragout nie może również zabraknąć cebuli, czyli popularnego we Francji składnika. To właśnie to warzywo wpływa na delikatnie słodki posmak w ragout. Oprócz tych produktów w gulaszu często znajdują się również: seler, marchewka czy pieczarki. Jeżeli decydujecie się na przygotowanie wegetariańskiego ragout, to możecie poszerzyć to grono o swoje ulubione warzywa.
Nasze przepisy w Waszych domach
Umiecie już odpowiedzieć na pytanie: ragout z kurczaka co to jest. Na koniec zobaczcie nasze przepisy i cieszcie się pysznymi potrawami w swoich domach. Powodzenia!
Klasyczne ragout bolognese to pyszny sos połączony z makaronem. Spróbujecie takiej odsłony francuskiego przysmaku? Polecamy!
Dla fanów wegetariańskiej kuchni rekomendujemy warzywne ragout. To prawdziwa uczta na talerzu, której smak jest nie do podrobienia.
Francuski gulasz często przygotowywany jest na bazie mięsa. Nie mogło więc zabraknąć go w naszych propozycjach. Zobaczcie recepturę na ragout z kurczaka. Drób pasuje doskonale!
A może po głowie chodzi Wam pytanie ragout wołowe co to jest? Mamy na to odpowiedź. Pomidorowe ragout z wołowego ogona rozwieje wszystkie wątpliwości.
Komentarze (0)