
Składniki
12 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżeczki
800 gramów
450 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wypłukaj na sitku, wsyp do rondla, zalej wodą i wolno doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut, po czym zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.
Krok 2
Umyj kalmary, odetnij macki, wyjmij ości, odblokuj i rozetnij na pół. Połówki rozpłaszcz i potnij na kawałki, zblanszuj i osusz dokładnie.
Krok 3
Krewetki obierz z łusek, obetnij głowy i umyj. Tak przygotowane zblanszuj.
Krok 4
Oczyszczoną i umytą rybę odfiletuj, zdejmij skórę i pokrój na kawałki. Gotową przykryj folią i wstaw na 15 min do lodówki.
Krok 5
Na macie do rolowania sushi połóż 1/3 arkusza nori. Zamoczonymi w zimnej wodzie rękami nabierz garść ryżu i ułóż go w wałek wzdłuż brzegu nori.
Krok 6
Zwilż ponownie dłonie i rozpłaszcz ryż, ma zająć połowę płata, nakryj kawałkiem kalmara (następne części płata odpowiednio rozpłaszczoną krewetką lub kawałkiem ryby).
Krok 7
Gotowe zroluj ciasno pomagając sobie matą. Pokrój wałki w 1,5 cm krążki. Wasabi rozmieszaj z sosem sojowym i dopraw imbirem. Krążki podawaj na tacy wraz z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej