Składniki
12 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżeczki
800 gramów
450 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wypłukaj na sitku, wsyp do rondla, zalej wodą i wolno doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut, po czym zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.
Krok 2
Umyj kalmary, odetnij macki, wyjmij ości, odblokuj i rozetnij na pół. Połówki rozpłaszcz i potnij na kawałki, zblanszuj i osusz dokładnie.
Krok 3
Krewetki obierz z łusek, obetnij głowy i umyj. Tak przygotowane zblanszuj.
Krok 4
Oczyszczoną i umytą rybę odfiletuj, zdejmij skórę i pokrój na kawałki. Gotową przykryj folią i wstaw na 15 min do lodówki.
Krok 5
Na macie do rolowania sushi połóż 1/3 arkusza nori. Zamoczonymi w zimnej wodzie rękami nabierz garść ryżu i ułóż go w wałek wzdłuż brzegu nori.
Krok 6
Zwilż ponownie dłonie i rozpłaszcz ryż, ma zająć połowę płata, nakryj kawałkiem kalmara (następne części płata odpowiednio rozpłaszczoną krewetką lub kawałkiem ryby).
Krok 7
Gotowe zroluj ciasno pomagając sobie matą. Pokrój wałki w 1,5 cm krążki. Wasabi rozmieszaj z sosem sojowym i dopraw imbirem. Krążki podawaj na tacy wraz z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej