Sushi z surową rybą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sushi z surową rybą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżeczki

800 gramów

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wypłukaj na sitku, wsyp do rondla, zalej wodą i wolno doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut, po czym zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.

Krok 2

Umyj kalmary, odetnij macki, wyjmij ości, odblokuj i rozetnij na pół. Połówki rozpłaszcz i potnij na kawałki, zblanszuj i osusz dokładnie.

Krok 3

Krewetki obierz z łusek, obetnij głowy i umyj. Tak przygotowane zblanszuj.

Krok 4

Oczyszczoną i umytą rybę odfiletuj, zdejmij skórę i pokrój na kawałki. Gotową przykryj folią i wstaw na 15 min do lodówki.

Krok 5

Na macie do rolowania sushi połóż 1/3 arkusza nori. Zamoczonymi w zimnej wodzie rękami nabierz garść ryżu i ułóż go w wałek wzdłuż brzegu nori.

Krok 6

Zwilż ponownie dłonie i rozpłaszcz ryż, ma zająć połowę płata, nakryj kawałkiem kalmara (następne części płata odpowiednio rozpłaszczoną krewetką lub kawałkiem ryby).

Krok 7

Gotowe zroluj ciasno pomagając sobie matą. Pokrój wałki w 1,5 cm krążki. Wasabi rozmieszaj z sosem sojowym i dopraw imbirem. Krążki podawaj na tacy wraz z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej