Sushi z surową rybą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sushi z surową rybą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżeczki

800 gramów

450 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wypłukaj na sitku, wsyp do rondla, zalej wodą i wolno doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut, po czym zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.

Krok 2

Umyj kalmary, odetnij macki, wyjmij ości, odblokuj i rozetnij na pół. Połówki rozpłaszcz i potnij na kawałki, zblanszuj i osusz dokładnie.

Krok 3

Krewetki obierz z łusek, obetnij głowy i umyj. Tak przygotowane zblanszuj.

Krok 4

Oczyszczoną i umytą rybę odfiletuj, zdejmij skórę i pokrój na kawałki. Gotową przykryj folią i wstaw na 15 min do lodówki.

Krok 5

Na macie do rolowania sushi połóż 1/3 arkusza nori. Zamoczonymi w zimnej wodzie rękami nabierz garść ryżu i ułóż go w wałek wzdłuż brzegu nori.

Krok 6

Zwilż ponownie dłonie i rozpłaszcz ryż, ma zająć połowę płata, nakryj kawałkiem kalmara (następne części płata odpowiednio rozpłaszczoną krewetką lub kawałkiem ryby).

Krok 7

Gotowe zroluj ciasno pomagając sobie matą. Pokrój wałki w 1,5 cm krążki. Wasabi rozmieszaj z sosem sojowym i dopraw imbirem. Krążki podawaj na tacy wraz z sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sushi z surową rybą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej