
Składniki
12 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżeczki
800 gramów
450 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wypłukaj na sitku, wsyp do rondla, zalej wodą i wolno doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 12 minut, po czym zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.
Krok 2
Umyj kalmary, odetnij macki, wyjmij ości, odblokuj i rozetnij na pół. Połówki rozpłaszcz i potnij na kawałki, zblanszuj i osusz dokładnie.
Krok 3
Krewetki obierz z łusek, obetnij głowy i umyj. Tak przygotowane zblanszuj.
Krok 4
Oczyszczoną i umytą rybę odfiletuj, zdejmij skórę i pokrój na kawałki. Gotową przykryj folią i wstaw na 15 min do lodówki.
Krok 5
Na macie do rolowania sushi połóż 1/3 arkusza nori. Zamoczonymi w zimnej wodzie rękami nabierz garść ryżu i ułóż go w wałek wzdłuż brzegu nori.
Krok 6
Zwilż ponownie dłonie i rozpłaszcz ryż, ma zająć połowę płata, nakryj kawałkiem kalmara (następne części płata odpowiednio rozpłaszczoną krewetką lub kawałkiem ryby).
Krok 7
Gotowe zroluj ciasno pomagając sobie matą. Pokrój wałki w 1,5 cm krążki. Wasabi rozmieszaj z sosem sojowym i dopraw imbirem. Krążki podawaj na tacy wraz z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























