Kura ziemniaczana - przepis, jak podać ziemniaki | Przepisy.pl pixel

Kurka

Autor: Adriana Cz

ratingratingratingratingrating

2

heart
69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 łyżki

1 gram

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 gram

2 sztuki

0.25 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Takie czarodziejskie danie dziś na obiad Ola dostanie. Małe ziemniaczki ugotowane, z odrobiną masełka zmiksowane. Na talerzyk dwie kładę kuleczki, dodaję pomidorowy dzióbek i grzebyczek. Żółta ziemniaczana kurka siedzi na trawce z ugotowanego brokułka. Pióra ma kolorowe, buraczkowo- marchewkowe.

Krok 2

Dorobię jeszcze jajeczka, żeby smutna nie była kureczka. Cielęcinkę zmielimy z żółtkiem i marcheweczką połączymy. Dodam naturalnych przypraw odrobinę i tartej bułeczki krztynę. Formuję małe kuleczki -będą jajeczka dla kureczki. Jeszcze chwilę je pogotuję, a w tym czasie soczek przygotuje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej