Kura ziemniaczana - przepis, jak podać ziemniaki | Przepisy.pl pixel

Kurka

Autor: Adriana Cz

ratingratingratingratingrating

2

heart
69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

2 łyżki

1 gram

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 gram

2 sztuki

0.25 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Takie czarodziejskie danie dziś na obiad Ola dostanie. Małe ziemniaczki ugotowane, z odrobiną masełka zmiksowane. Na talerzyk dwie kładę kuleczki, dodaję pomidorowy dzióbek i grzebyczek. Żółta ziemniaczana kurka siedzi na trawce z ugotowanego brokułka. Pióra ma kolorowe, buraczkowo- marchewkowe.

Krok 2

Dorobię jeszcze jajeczka, żeby smutna nie była kureczka. Cielęcinkę zmielimy z żółtkiem i marcheweczką połączymy. Dodam naturalnych przypraw odrobinę i tartej bułeczki krztynę. Formuję małe kuleczki -będą jajeczka dla kureczki. Jeszcze chwilę je pogotuję, a w tym czasie soczek przygotuje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Meksykańskie burrito
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej