Słodko-ostry ryż z mango i kokosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Słodko-ostry ryż z mango i kokosem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

4 łyżki

1.5 łyżeczki

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

null

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj i ostudź.

Krok 2

Przygotuj masalę w moździerzu. Rozgnieć przyprawy, dodaj połowę mangi i zmiksuj.

Krok 3

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż gorczycę, soczewicę i listki curry. Wszystko stale mieszaj.

Krok 4

Gdy gorczyca zacznie pękać dodaj orzeszki ziemne i chwilę praż. Dodaj resztę mango i owoce z puszki bez soku. Podgrzewaj do momentu, gdy owoce się lekko podgotują.

Krok 5

dodaj masalę i gotuj 1 minutę.

Krok 6

Gdy przestygnie dodaj ryż.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodko-ostry ryż z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodko-ostry ryż z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodko-ostry ryż z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodko-ostry ryż z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodko-ostry ryż z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodko-ostry ryż z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodko-ostry ryż z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodko-ostry ryż z mango i kokosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej