
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
125 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój bakłażana na plasterki, posól i odstaw na ok. pół godziny. Odsącz z nadmiaru wody i ugrilluj (np. na patelni lub grillu elektrycznym). Pokrój plastry w ósemki.
Krok 2
Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory z puszki oraz kostkę rosołową i duś ok. 15 min. Dopraw, chilli, w razie potrzeby również solą i pieprzem.
Krok 3
Wkrusz ricottę i zmiksuj blenderem. Połącz z ugotowanym al dente makaronem i kawałkami bakłażana. Serwuj jako danie wegetariańskie, albo np. z grillowanym kurczakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej