
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
125 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój bakłażana na plasterki, posól i odstaw na ok. pół godziny. Odsącz z nadmiaru wody i ugrilluj (np. na patelni lub grillu elektrycznym). Pokrój plastry w ósemki.
Krok 2
Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory z puszki oraz kostkę rosołową i duś ok. 15 min. Dopraw, chilli, w razie potrzeby również solą i pieprzem.
Krok 3
Wkrusz ricottę i zmiksuj blenderem. Połącz z ugotowanym al dente makaronem i kawałkami bakłażana. Serwuj jako danie wegetariańskie, albo np. z grillowanym kurczakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























