
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
400 gramów
1 łyżeczka
2 sztuki
125 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój bakłażana na plasterki, posól i odstaw na ok. pół godziny. Odsącz z nadmiaru wody i ugrilluj (np. na patelni lub grillu elektrycznym). Pokrój plastry w ósemki.
Krok 2
Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory z puszki oraz kostkę rosołową i duś ok. 15 min. Dopraw, chilli, w razie potrzeby również solą i pieprzem.
Krok 3
Wkrusz ricottę i zmiksuj blenderem. Połącz z ugotowanym al dente makaronem i kawałkami bakłażana. Serwuj jako danie wegetariańskie, albo np. z grillowanym kurczakiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej