Sałatka z tuńczykiem, ryżem i kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

150 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić.

Krok 2

Tuńczyka odsączyć z sosu.

Krok 3

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Krok 4

Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ryżem i tuńczykiemSałatka z ryżem i tuńczykiem

Prosta w przygotowaniu sałatka z ryżem, tuńczykiem i kukurydzą, która sprawdzi się jako smaczna kolacja lub drugie śniadanie. Aby ją przygotować, wystarczy ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszać go z tuńczykiem odsączonym z zalewy, kukurydzą z puszki oraz jogurtem i przyprawami. Sałatka będzie dobrze smakowała, jeśli dodasz do niej świeże zioła, na przykład pietruszkę lub kolendrę. Podawaj ją z chrupkim pieczywem lub wypiekami z wytrawnego ciasta i deską serów. Jeśli chcesz ją wykorzystać jako przekąskę podczas przyjęcia, możesz nałożyć masę sałatkową na krakersy lub bagietkę i podać w formie małych kanapek. Będzie również dobrze wyglądała, jeśli uformujesz ją w niewielki kopiec i ułożysz na liściach bazylii lub sałaty (dzięki tuńczykowi oraz jogurtowi sałatka ma dość zwartą konsystencję). Użyj do tego kokilki lub małej miski. Tak przygotowaną sałatkę z ryżem i tuńczykiem ozdób szczypiorkiem, koperkiem lub oliwkami. Sprawdź nasz przepis na tę smaczną potrawę.