Sałatka z tuńczykiem, ryżem i kukurydzą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

150 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić.

Krok 2

Tuńczyka odsączyć z sosu.

Krok 3

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Krok 4

Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Chińskie pierożki Dim Sum
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

trudne

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ryżem i tuńczykiemSałatka z ryżem i tuńczykiem

Prosta w przygotowaniu sałatka z ryżem, tuńczykiem i kukurydzą, która sprawdzi się jako smaczna kolacja lub drugie śniadanie. Aby ją przygotować, wystarczy ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszać go z tuńczykiem odsączonym z zalewy, kukurydzą z puszki oraz jogurtem i przyprawami. Sałatka będzie dobrze smakowała, jeśli dodasz do niej świeże zioła, na przykład pietruszkę lub kolendrę. Podawaj ją z chrupkim pieczywem lub wypiekami z wytrawnego ciasta i deską serów. Jeśli chcesz ją wykorzystać jako przekąskę podczas przyjęcia, możesz nałożyć masę sałatkową na krakersy lub bagietkę i podać w formie małych kanapek. Będzie również dobrze wyglądała, jeśli uformujesz ją w niewielki kopiec i ułożysz na liściach bazylii lub sałaty (dzięki tuńczykowi oraz jogurtowi sałatka ma dość zwartą konsystencję). Użyj do tego kokilki lub małej miski. Tak przygotowaną sałatkę z ryżem i tuńczykiem ozdób szczypiorkiem, koperkiem lub oliwkami. Sprawdź nasz przepis na tę smaczną potrawę.