Olej z orzechów włoskich
Na sklepowych półkach, oprócz oleju słonecznikowego i rzepakowego, w końcu pojawił się szeroki wybór olejów roślinnych. Jednym z coraz popularniejszych jest ten z orzechów włoskich. Występuje jako składnik wielu nowoczesnych potraw, np. dodatek do sałatek czy zup kremów. Ma delikatny orzechowy posmak, z lekko wyczuwalną nutą słodyczy, a swoim jasnożółtym kolorem przypomina klasyczne oleje. Dobrze komponuje się z makaronem, ryżem, serem oraz owocami, takimi jak: figi, daktyle czy winogrona. Znakomicie podkreśla charakter potraw kuchni śródziemnomorskiej i orientalnej. Nawet niewielka ilość oleju z orzechów włoskich może uatrakcyjnić smak dania. Mowa nie tylko o zupach, sałatkach czy mięsach, ale także kanapkach. Ten składnik będzie dobrze pasować do sera, np. w kanapce z kozim serem i pomidorami albo kanapce z czosnkowym twarożkiem. Jeśli lubisz przekąski we włoskim stylu, połącz go z ricottą, figami i orzeszkami piniowymi. Będzie też smacznie komponował się ze słodkimi dodatkami – miodem, dynią czy sezonowymi owocami, a także wyrazistymi serami pleśniowymi.
Olej kokosowy
Olej kokosowy dostępny jest w dwóch wersjach – rafinowanej i nierafinowanej. Obie charakteryzują się białym kolorem i stałą konsystencją w temperaturze poniżej 25° C. Ta pierwsza odpowiednia jest do smażenia, druga zaś do spożywania na surowo. Nierafinowany olej zachowuje delikatny smak i zapach kokosa, dzięki czemu stał się modnym dodatkiem do wielu dań i deserów. Kulinarnie ma naprawdę szerokie zastosowanie: może być zamiennikiem klasycznych produktów do smarowania pieczywa albo dodatkiem do nich. Podkreślisz nim smak mleczno-owocowych koktajli, a także ciast. Jest szczególnie popularny w takich krajach jak Filipiny, Malezja czy Indonezja, warto więc łączyć go z egzotycznymi produktami. Nie muszą to być wcale skomplikowane kompozycje: olej kokosowy będzie pasować np. do ananasa, bananów, jak również do dań i przekąsek z czekoladą. Dla fanów oryginalnych połączeń godną polecenia propozycją jest kanapka z oliwkami, bakłażanem i anchovies, w której delikatny kokosowy aromat podkreśla słono-wędzony kontrast. Tłuszcz do smarowania z dodatkiem oleju kokosowego to jednocześnie niezastąpiony dodatek do kanapek z rybami i owocami morza, np. do bułki z krewetkami i kokosem. Pasuje też do wędlin, zwłaszcza długodojrzewających.
Olej z awokado
To jeden z mniej popularnych olejów roślinnych. Ma ciemnozielony kolor i nabiera stałej konsystencji w niskich temperaturach, podobnie jak kokosowy. Można kupić go zarówno w wersji rafinowanej: tłoczonej na zimno, o jaśniejszym odcieniu, jak i nierafinowanej: do spożycia na surowo. Ta druga ma orzechowo-migdałowy posmak. Jest wybornym dodatkiem do makaronów i sałat, a w wielu przypadkach można zastąpić nią oliwę. Smak oleju z awokado warto urozmaicić owocami cytrusowymi, np. limonką. W takiej kombinacji będzie znakomicie pasował do wędzonego łososia – dobrym przykładem na to połączenie jest amerykański bajgiel z wędzonym łososiem i rukolą. Przygotowując kanapki z dobrej jakości produktów, należy zadbać o każdy szczegół: do szynki dojrzewającej, np. serrano, szparagów i jajka, tłuszcz z dodatkiem oleju z awokado sprawdzi się najlepiej. Zobacz przepis na bagietkę faszerowaną szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą oraz prostsze kompozycje. Pomidory, cebula, czosnek i zioła, połączone z olejem z awokado, podane na chrupiącej bagietce – oto sposób na wyśmienitą szybką przekąskę.
Oleje roślinne a maślany smak
Nawet osoby, które z różnych powodów nie używają masła, nie muszą rezygnować z jego smaku. Tłuszcz mleczny w połączeniu z najwyższej klasy olejami roślinnymi będzie odpowiednim rozwiązaniem. Warto zwracać uwagę nie tylko na jakość składników, ale także na zawartość tłuszczu w mieszance. Powrót do lokalnych smaków – oto trend, który rozwija się podobnie jak rosnące upodobania do egzotycznych dań. Tłuszcz mleczny z olejami roślinnymi pasuje więc najlepiej do klasycznych przekąsek oraz potraw. Połączenie białego sera z marchewką, chrzanem i szczypiorkiem w tostach z twarożkiem pełnych warzyw jest tego smacznym dowodem. Z kolei małe dekoracyjne kanapki z pastą z wędzonej makreli z papryką są nie tylko pyszne, ale i eleganckie. Smak masła pasuje też do pasty jajecznej, łososia, wędzonej szynki i wielu innych dobrze znanych dodatków.
Oleje roślinne to prawdziwe bogactwo smaków – orzechów, kokosa oraz awokado. Dobieraj je do sezonowych produktów, a przygotujesz znakomite kanapki i przekąski na każdą okazję.