
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyć, osuszyć. Z zewnątrz i od środka natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na 2 h.
Krok 2
Sok z jednej cytryny wycisnąć. W garnuszku rozpuścić masło, dodać przeciśnięty czosnek, łyżeczkę tymianku i sok z cytryny. wymieszać.
Krok 3
Kurczaka ułożyć w brytfance, do środka włożyć w całości gałązki tymianku i całą cytrynę. Z zewnątrz posmarować kurczaka marynatą z masła, ziół, i cytryny. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 75 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej