Cytrynowo-maślany kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowo-maślany kurczak

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyć, osuszyć. Z zewnątrz i od środka natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na 2 h.

Krok 2

Sok z jednej cytryny wycisnąć. W garnuszku rozpuścić masło, dodać przeciśnięty czosnek, łyżeczkę tymianku i sok z cytryny. wymieszać.

Krok 3

Kurczaka ułożyć w brytfance, do środka włożyć w całości gałązki tymianku i całą cytrynę. Z zewnątrz posmarować kurczaka marynatą z masła, ziół, i cytryny. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 75 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej