Cytrynowo-maślany kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowo-maślany kurczak

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyć, osuszyć. Z zewnątrz i od środka natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na 2 h.

Krok 2

Sok z jednej cytryny wycisnąć. W garnuszku rozpuścić masło, dodać przeciśnięty czosnek, łyżeczkę tymianku i sok z cytryny. wymieszać.

Krok 3

Kurczaka ułożyć w brytfance, do środka włożyć w całości gałązki tymianku i całą cytrynę. Z zewnątrz posmarować kurczaka marynatą z masła, ziół, i cytryny. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 75 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowo-maślany kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej