Chiński makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
łatwe
33 osoby zapisały

Składniki
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do zagotowanej wody wrzuć makaron na 2-3 minuty. Odcedź i polej zimną wodą.
Krok 2
W woku smaż na oleju pierś z kurczaka pokrojonego kostkę, popieprz, posól pierś , dodaj przyprawę "Fix kurczak w sosie miodowym".
Krok 3
Do kurczaka dodaj: * cebulę dymkę ze szczypiorkiem pokrojoną w kostkę * połowę papryki czerwonej, zielonej i żółtej pokrojonych w paski * ok 6 pieczarek pokrojonych w plastry * 1 marchew pokrojoną w cieńkie paseczki * według uznania słonecznik w karmelu i orzeszki ziemne
Krok 4
Gdy kurczak będzie zarumieniony a warzwa staną się miękkie wbij jedno jajko, rozmieszaj je z warzywami i mięsem.
Krok 5
Na koniec wlej ok. 3 łyżek sosu chilli słodko-pikantnego. Smaż jeszcze ok 3 minut.
Krok 6
Mięso i warzywa podawaj na makaronie ryżowym. Smacznego! :)
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej