Pieczeń z indyka na słodko przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń z indyka na słodko

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.7 szklanki

30 gramów

1.5 kilograma

10 gramów

30 gramów

1 sztuka

3 łyżki

null

20 gramów

5 łyżek

100 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś umyj i osusz. Natnij wzdłuż w taki sposób, aby można było rozłożyć na pół i uzyskać duży płat mięsa.

Krok 2

Przygotuj marynatę - kostkę Knorr rozetrzyj z oliwą, dodaj posiekany czosnek i rozmaryn, skrop cytryną i wymieszaj. Natrzyj obie strony mięsa.

Krok 3

Gruszki i jabłka oczyść i pokrój w gruba kostkę, podsmaż na maśle. Wino podgrzej, dodaj cukier i cynamon - namocz w nim rodzynki. Odcedź a następnie wymieszaj wszystko razem, dodaj migdały i tarta bułkę.

Krok 5

Mięso zroluj ciasno i zwiąż bawełnianą nitką. Piecz 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Podawaj pokrojone w grube plastry z ciemnym słodkim sosem.

Krok 4

Gotowy farsz nanieś na mięso, przykryj plastrami szynki i posyp posiekanymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń z indyka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń z indyka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń z indyka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń z indyka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń z indyka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń z indyka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń z indyka na słodko - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń z indyka na słodko - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej