Miruna z piekarnika w sosie - zapiekana: przepis | Przepisy.pl pixel

Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po czym ostudź. Z ryby usuń skórę, i pokrój na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3 cm. Z ryby usuń skórę, i pokrój na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3 cm.

Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry, cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj nożem.

Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr połącz z zimną wodą i zagotuj, cały czas mieszając, aż powstanie dość gęsty sos.

Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - Krok 3

Krok 4

Pokrojone ziemniaki ułóż na spód naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, następnie ułóż pokrojona cebulę i dodaj czosnek, oprósz pieprzem i na wierzch połóż kawałki ryby. Następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków, cebuli i czosnku, oprósz pieprzem i ułóż resztę ryby.

Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - Krok 4

Krok 5

Całość zalej gotowym sosem i zapiekaj pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywę, posyp startym serem i zapiecz, aż ser się zrumieni.

Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po czym ostudź. Z ryby usuń skórę, i pokrój na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3 cm. Z ryby usuń skórę, i pokrój na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3 cm.