Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

1 szklanka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć przyprawą Delikat w płynie i przyprawą w mini kostkach Smażona cebula. Odstawić na 15 min.

Krok 2

Makaron ugotować w wodzie z kostką Rosołu z kury Knorr. Odcedzić.

Krok 3

Mięso usmażyć na odrobinie oliwy, zdjąć z patelni, na której zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i marchewkę (ja marchew lekko podgotowałam by nie była za twarda). Dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając ok. 10 min, po czym dodać czosnek i groszek. Przyprawić do smaku pieprzemi tymiankiem.

Krok 4

Dodać wymieszaną w odrobinie wody łyżkę mąki ziemniaczanej oraz trochę płynnej śmietany, wymieszać z zawartością patelni. Gdy sos zgęstnieje wyłożyć na talerz i podawać z ugotowanym makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej