Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka
średnie
4 osoby zapisały
Składniki
1 sztuka
300 gramów
1 szklanka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
3 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć przyprawą Delikat w płynie i przyprawą w mini kostkach Smażona cebula. Odstawić na 15 min.
Krok 2
Makaron ugotować w wodzie z kostką Rosołu z kury Knorr. Odcedzić.
Krok 3
Mięso usmażyć na odrobinie oliwy, zdjąć z patelni, na której zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i marchewkę (ja marchew lekko podgotowałam by nie była za twarda). Dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając ok. 10 min, po czym dodać czosnek i groszek. Przyprawić do smaku pieprzemi tymiankiem.
Krok 4
Dodać wymieszaną w odrobinie wody łyżkę mąki ziemniaczanej oraz trochę płynnej śmietany, wymieszać z zawartością patelni. Gdy sos zgęstnieje wyłożyć na talerz i podawać z ugotowanym makaronem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej