Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

1 szklanka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

3 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, natrzeć przyprawą Delikat w płynie i przyprawą w mini kostkach Smażona cebula. Odstawić na 15 min.

Krok 2

Makaron ugotować w wodzie z kostką Rosołu z kury Knorr. Odcedzić.

Krok 3

Mięso usmażyć na odrobinie oliwy, zdjąć z patelni, na której zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i marchewkę (ja marchew lekko podgotowałam by nie była za twarda). Dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając ok. 10 min, po czym dodać czosnek i groszek. Przyprawić do smaku pieprzemi tymiankiem.

Krok 4

Dodać wymieszaną w odrobinie wody łyżkę mąki ziemniaczanej oraz trochę płynnej śmietany, wymieszać z zawartością patelni. Gdy sos zgęstnieje wyłożyć na talerz i podawać z ugotowanym makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron szpinakowy z potrawką z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej