Pęczak ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pęczak ze śliwkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

30 dekagramów

7 łyżek

30 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę zalej zimną wodą i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją razem z pęczakiem.

Krok 2

Śliwki zalej letnią wodą i pozostaw na 60 minut.

Krok 3

Owoce dodaj razem z wodą do fasoli, wymieszaj. Gotuj do czasu, gdy śliwki zmiękną. Przypraw do smaku i podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pęczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pęczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pęczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pęczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pęczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pęczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pęczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pęczak ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej