Zapiekanka z ziemniaków i pora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków i pora

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.25 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w cienkie plastry.

Krok 2

Połowę rozłóż na dnie głębokiego naczynia żaroodpornego. Następnie rozłóż pora pokrojonego w plastry i połowę tymianku.

Krok 3

Przykryj resztą ziemniaków i tymianku. Skrop oliwą.

Krok 4

Zagotuj 0,25 szklanki wody z winem, posiekanym czosnkiem i kostką Knorr.

Krok 5

Polej zapiekankę i piecz z 180 stopniach pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 22o stopni i piecz aż zapiekanka zrobi się rumiana.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Murzynek
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej