Zapiekanka z ziemniaków i pora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków i pora

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.25 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w cienkie plastry.

Krok 2

Połowę rozłóż na dnie głębokiego naczynia żaroodpornego. Następnie rozłóż pora pokrojonego w plastry i połowę tymianku.

Krok 3

Przykryj resztą ziemniaków i tymianku. Skrop oliwą.

Krok 4

Zagotuj 0,25 szklanki wody z winem, posiekanym czosnkiem i kostką Knorr.

Krok 5

Polej zapiekankę i piecz z 180 stopniach pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 22o stopni i piecz aż zapiekanka zrobi się rumiana.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Skubaniec z wiśniami
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej