Zapiekanka z ziemniaków i pora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniaków i pora

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

0.25 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki w cienkie plastry.

Krok 2

Połowę rozłóż na dnie głębokiego naczynia żaroodpornego. Następnie rozłóż pora pokrojonego w plastry i połowę tymianku.

Krok 3

Przykryj resztą ziemniaków i tymianku. Skrop oliwą.

Krok 4

Zagotuj 0,25 szklanki wody z winem, posiekanym czosnkiem i kostką Knorr.

Krok 5

Polej zapiekankę i piecz z 180 stopniach pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 22o stopni i piecz aż zapiekanka zrobi się rumiana.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniaków i pora - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
10 osób ogląda przepis:
Miodowe ciasteczka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej