Kotlet sezamowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlet sezamowy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

3 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka rozbij na kotlety, przypraw z obu stron solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Krok 2

Jajka rozkłóć z dodatkiem szczypty przypraw i sezamu.

Krok 3

Kotlety zanurzaj w jajku, a następnie w bułce tartej.

Krok 4

Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju z masłem około 15 minut, podlewając olejem sezamowym.

Krok 5

Gorące kotlety posyp żółtym serem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlet sezamowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlet sezamowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlet sezamowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlet sezamowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlet sezamowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlet sezamowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlet sezamowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlet sezamowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Gołąbki z pieczarkami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej