
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
3 łyżki
4 sztuki
2 sztuki
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka rozbij na kotlety, przypraw z obu stron solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 2
Jajka rozkłóć z dodatkiem szczypty przypraw i sezamu.
Krok 3
Kotlety zanurzaj w jajku, a następnie w bułce tartej.
Krok 4
Tak przygotowane kotlety smaż na rozgrzanym oleju z masłem około 15 minut, podlewając olejem sezamowym.
Krok 5
Gorące kotlety posyp żółtym serem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej