
Składniki
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby umyć,namoczyć na noc.
Krok 2
Kapustę opłukać,poszatkować,posolić.
Krok 3
Grzyby ugotować w wodzie,w której się moczyły,odcedzić,posiekać.
Krok 4
Cebulę obrać i posiekać,wrzucić do rondla,podsmażyć lekko na maśle,dodać kapustę,podlać wywarem,dusić,aż będzie miękka (około 1 godziny).
Krok 5
Odcedzić,posiekać,dodać grzyby,przyprawić solą i pieprzem,wymieszać.
Krok 6
Z mąki,jajka,soli i ciepłej wody zagnieść ciasto,musi być dość rzadkie,nie za suche.
Krok 7
Podsypać mąkę na stolnicę,rozwałkować,wyciąć krążki kubkiem.
Krok 8
Na każdym położyć łyżeczkę farszu,zlepić pierożki.
Krok 9
Partiami wrzucać na osolony wrzątek,gotować,aż wypłyną.
Krok 10
Podawać polane masłem ze zrumienioną cebulą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej