Składniki
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby umyć,namoczyć na noc.
Krok 2
Kapustę opłukać,poszatkować,posolić.
Krok 3
Grzyby ugotować w wodzie,w której się moczyły,odcedzić,posiekać.
Krok 4
Cebulę obrać i posiekać,wrzucić do rondla,podsmażyć lekko na maśle,dodać kapustę,podlać wywarem,dusić,aż będzie miękka (około 1 godziny).
Krok 5
Odcedzić,posiekać,dodać grzyby,przyprawić solą i pieprzem,wymieszać.
Krok 6
Z mąki,jajka,soli i ciepłej wody zagnieść ciasto,musi być dość rzadkie,nie za suche.
Krok 7
Podsypać mąkę na stolnicę,rozwałkować,wyciąć krążki kubkiem.
Krok 8
Na każdym położyć łyżeczkę farszu,zlepić pierożki.
Krok 9
Partiami wrzucać na osolony wrzątek,gotować,aż wypłyną.
Krok 10
Podawać polane masłem ze zrumienioną cebulą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej