Pierogi ruskie z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierogi ruskie

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

17 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

300 gramów

500 gramów

200 gramów

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do lekko osolonej mąki stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy, aż uzyskamy elastyczne i jednolite ciasto.

Krok 2

Ziemniaki obiramy i gotujemy. Ostudzone gnieciemy tłuczkiem.

Krok 3

1 cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie tłuszczu.

Krok 4

Zeszkoloną cebulę mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Doprawiamy Delikatem do smaku.

Krok 5

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy kółka. Nakładamy na nie farsz i lepimy. Najwygodniej posłużyć się maszynką do lepienia pierogów.

Krok 6

Pozostałe dwie cebule również siekamy i szklimy na maśle.

Krok 7

W tym samym czasie gotujemy pierogi we wrzątku, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy odcedzamy i nakładamy na nie zeszkloną cebulę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ruskiePierogi ruskie

Pierogi ruskie to tak naprawdę danie pochodzące z… Polski! Dokładna data powstania przepisu nie jest znana, ale prawdopodobnie pierwsze pierogi ruskie zostały przyrządzone jeszcze w czasach I wojny światowej. Ze względu na wyjątkowy smak, szybko zyskały popularność także w innych krajach, przypadły do gustu zwłaszcza Ukraińcom, Słowakom i Węgrom. Żeby wyrobić dobre ciasto na pierogi ruskie potrzebujesz na początek tylko wody i mąki. Pamiętaj, że masa musi być jednolita, bez grudek. Ważne, żeby woda była ciepła, inaczej ciasto wyjdzie twarde. Następnie ugotuj i utłucz ziemniaki, po czym dodaj do nich zeszkloną cebulę i twaróg. Dopraw do smaku. Teraz wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wyciąć cienkie placki i nakładać farsz. Pamiętaj, by dokładnie i mocno skleić brzegi, by pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Przy podawaniu możesz posypać je zeszkloną na maśle, chrupiącą cebulą lub świeżym szczypiorkiem.