Pierogi ruskie z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi ruskie

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

300 gramów

500 gramów

200 gramów

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do lekko osolonej mąki stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy, aż uzyskamy elastyczne i jednolite ciasto.

Krok 2

Ziemniaki obiramy i gotujemy. Ostudzone gnieciemy tłuczkiem.

Krok 3

1 cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie tłuszczu.

Krok 4

Zeszkoloną cebulę mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Doprawiamy Delikatem do smaku.

Krok 5

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wycinamy kółka. Nakładamy na nie farsz i lepimy. Najwygodniej posłużyć się maszynką do lepienia pierogów.

Krok 6

Pozostałe dwie cebule również siekamy i szklimy na maśle.

Krok 7

W tym samym czasie gotujemy pierogi we wrzątku, do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy odcedzamy i nakładamy na nie zeszkloną cebulę. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ruskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ruskiePierogi ruskie

Pierogi ruskie to tak naprawdę danie pochodzące z… Polski! Dokładna data powstania przepisu nie jest znana, ale prawdopodobnie pierwsze pierogi ruskie zostały przyrządzone jeszcze w czasach I wojny światowej. Ze względu na wyjątkowy smak, szybko zyskały popularność także w innych krajach, przypadły do gustu zwłaszcza Ukraińcom, Słowakom i Węgrom. Żeby wyrobić dobre ciasto na pierogi ruskie potrzebujesz na początek tylko wody i mąki. Pamiętaj, że masa musi być jednolita, bez grudek. Ważne, żeby woda była ciepła, inaczej ciasto wyjdzie twarde. Następnie ugotuj i utłucz ziemniaki, po czym dodaj do nich zeszkloną cebulę i twaróg. Dopraw do smaku. Teraz wystarczy tylko rozwałkować ciasto, wyciąć cienkie placki i nakładać farsz. Pamiętaj, by dokładnie i mocno skleić brzegi, by pierogi nie rozpadły się podczas gotowania. Przy podawaniu możesz posypać je zeszkloną na maśle, chrupiącą cebulą lub świeżym szczypiorkiem.