Pierogi po góralsku z kiszoną kaupstą i grzybami - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z Zakopanego

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

null

1 sztuka

null

2 szklanki

null

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namoczone przez całą noc grzyby ugotuj i odcedź. Pokrój na drobne kawałki , wywar zachowaj.

Krok 2

Kapustę zalej wywarem z grzybów i dodaj przyprawy. Gotuj 30 minut.

Krok 3

Z mąki, jajka i około 0,5 szklanki wody zagnieć ciasto.

Krok 4

Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na maśle.

Krok 5

Dołóż grzyby i smaż, do momentu kiedy odparuje cały płyn.

Krok 6

Wymieszaj z kapustą i dopraw.

Krok 7

Ciasto podziel na porcje i kolejno wałkuj na cienkie płaty. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj porcje farszu, krawędzie smaruj wodą, składaj i mocno zlepiaj brzegi.

Krok 8

Partiami wkładaj na osolony wrzątek i gotuj minutę od wypłynięcia. Przed podaniem zrumień z obu stron na maśle.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej