Pierogi z Zakopanego

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0

100 gramów

1 sztuka

2 szklanki

0

2 sztuki

4 sztuki

0

300 gramów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namoczone przez całą noc grzyby ugotuj i odcedź. Pokrój na drobne kawałki , wywar zachowaj.

Krok 1

Kapustę zalej wywarem z grzybów i dodaj przyprawy. Gotuj 30 minut.

Krok 1

Z mąki, jajka i około 0,5 szklanki wody zagnieć ciasto.

Krok 1

Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na maśle.

Krok 1

Dołóż grzyby i smaż, do momentu kiedy odparuje cały płyn.

Krok 1

Wymieszaj z kapustą i dopraw.

Krok 1

Ciasto podziel na porcje i kolejno wałkuj na cienkie płaty. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj porcje farszu, krawędzie smaruj wodą, składaj i mocno zlepiaj brzegi.

Krok 1

Partiami wkładaj na osolony wrzątek i gotuj minutę od wypłynięcia. Przed podaniem zrumień z obu stron na maśle.

0

Opinie o przepisie

1 osoba ogląda przepis:
Blok czekoladowy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej