
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
100 gramów
null
1 sztuka
null
2 szklanki
null
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namoczone przez całą noc grzyby ugotuj i odcedź. Pokrój na drobne kawałki , wywar zachowaj.
Krok 2
Kapustę zalej wywarem z grzybów i dodaj przyprawy. Gotuj 30 minut.
Krok 3
Z mąki, jajka i około 0,5 szklanki wody zagnieć ciasto.
Krok 4
Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na maśle.
Krok 5
Dołóż grzyby i smaż, do momentu kiedy odparuje cały płyn.
Krok 6
Wymieszaj z kapustą i dopraw.
Krok 7
Ciasto podziel na porcje i kolejno wałkuj na cienkie płaty. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj porcje farszu, krawędzie smaruj wodą, składaj i mocno zlepiaj brzegi.
Krok 8
Partiami wkładaj na osolony wrzątek i gotuj minutę od wypłynięcia. Przed podaniem zrumień z obu stron na maśle.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























