Pierogi po góralsku z kiszoną kaupstą i grzybami - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z Zakopanego

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

null

1 sztuka

null

2 szklanki

null

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namoczone przez całą noc grzyby ugotuj i odcedź. Pokrój na drobne kawałki , wywar zachowaj.

Krok 2

Kapustę zalej wywarem z grzybów i dodaj przyprawy. Gotuj 30 minut.

Krok 3

Z mąki, jajka i około 0,5 szklanki wody zagnieć ciasto.

Krok 4

Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na maśle.

Krok 5

Dołóż grzyby i smaż, do momentu kiedy odparuje cały płyn.

Krok 6

Wymieszaj z kapustą i dopraw.

Krok 7

Ciasto podziel na porcje i kolejno wałkuj na cienkie płaty. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj porcje farszu, krawędzie smaruj wodą, składaj i mocno zlepiaj brzegi.

Krok 8

Partiami wkładaj na osolony wrzątek i gotuj minutę od wypłynięcia. Przed podaniem zrumień z obu stron na maśle.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej