Składniki
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
100 gramów
null
1 sztuka
null
2 szklanki
null
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namoczone przez całą noc grzyby ugotuj i odcedź. Pokrój na drobne kawałki , wywar zachowaj.
Krok 2
Kapustę zalej wywarem z grzybów i dodaj przyprawy. Gotuj 30 minut.
Krok 3
Z mąki, jajka i około 0,5 szklanki wody zagnieć ciasto.
Krok 4
Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na maśle.
Krok 5
Dołóż grzyby i smaż, do momentu kiedy odparuje cały płyn.
Krok 6
Wymieszaj z kapustą i dopraw.
Krok 7
Ciasto podziel na porcje i kolejno wałkuj na cienkie płaty. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj porcje farszu, krawędzie smaruj wodą, składaj i mocno zlepiaj brzegi.
Krok 8
Partiami wkładaj na osolony wrzątek i gotuj minutę od wypłynięcia. Przed podaniem zrumień z obu stron na maśle.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcej