Pierogi po góralsku z kiszoną kaupstą i grzybami - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z Zakopanego

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

2 sztuki

100 gramów

null

1 sztuka

null

2 szklanki

null

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Namoczone przez całą noc grzyby ugotuj i odcedź. Pokrój na drobne kawałki , wywar zachowaj.

Krok 2

Kapustę zalej wywarem z grzybów i dodaj przyprawy. Gotuj 30 minut.

Krok 3

Z mąki, jajka i około 0,5 szklanki wody zagnieć ciasto.

Krok 4

Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na maśle.

Krok 5

Dołóż grzyby i smaż, do momentu kiedy odparuje cały płyn.

Krok 6

Wymieszaj z kapustą i dopraw.

Krok 7

Ciasto podziel na porcje i kolejno wałkuj na cienkie płaty. Szklanką wycinaj krążki. Nakładaj porcje farszu, krawędzie smaruj wodą, składaj i mocno zlepiaj brzegi.

Krok 8

Partiami wkładaj na osolony wrzątek i gotuj minutę od wypłynięcia. Przed podaniem zrumień z obu stron na maśle.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z Zakopanego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej