Ryż w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż w sosie pomidorowym

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

2 szklanki

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2.

Krok 2

Sparz pomidory i ściągnij z nich skórkę. Pokrój na drobną kostkę i wrzuć do małego garnuszka.

Krok 3

Dodaj Mini kostki Czosnek Knorr i dopraw odrobiną pieprzu i bazylii.

Krok 4

Całość polej oliwą i gotuj przez kilkanaście minut (około 15) na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Krok 5

Pod koniec gotowania do sosu wsypujemy około 150 gram drobno startego sera i dokładnie mieszamy. Dodajemy sos do ryżu i znów wszystko mieszamy. Podajemy ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej