Ryż w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż w sosie pomidorowym

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 sztuki

2 szklanki

150 gramów

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2.

Krok 2

Sparz pomidory i ściągnij z nich skórkę. Pokrój na drobną kostkę i wrzuć do małego garnuszka.

Krok 3

Dodaj Mini kostki Czosnek Knorr i dopraw odrobiną pieprzu i bazylii.

Krok 4

Całość polej oliwą i gotuj przez kilkanaście minut (około 15) na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Krok 5

Pod koniec gotowania do sosu wsypujemy około 150 gram drobno startego sera i dokładnie mieszamy. Dodajemy sos do ryżu i znów wszystko mieszamy. Podajemy ciepłe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Spaghetti bolognese
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej